Connect with us

България

Борисов смени служебния външен министър, предлага Даниел Митов

Публикувана

на

Първият министър на външните работи в служебния кабинет на Димитър Главчев – Стефан Димитров, трудно ще бъде запомнен от хората. Причината: запази поста едва няколко дни. В понеделник вечерта правителството съобщи, че Главчев е пратил предложение в президентството Димитров да бъде освободен, а на поста да бъде назначен Даниел Митов. Митов бе външен министър в периода на служебния кабинет преди ГЕРБ – 2, и при самия втори мандат на ГЕРБ, пише „Сега“.

„Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга“, гласят официално мотивите на Главчев. 2-3 часа по-рано обаче не друг, а Бойко Борисов поиска премиера да смени външния министър.

„Ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа (за външния министър – б.а.). Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия“, каза Борисов пред съпартийци. Той дори заплаши, че ако Главчев не се съобрази с препоръката, ще направи така, че да го стори на по-късен етап. „В служебното правителство ГЕРБ подкрепя само министъра на отбраната Атанас Запрянов“, каза още Борисов. Лидерът на ГЕРБ визира речи на Димитров. Днес се състоя срещата за Кримския форум по егидата на София и Киев.

57-годишният Стефан Димитров бе посланик в Черна гора преди да заеме поста. Той смени само 2 часа преди клетвата на служебното правителство кандидата за поста консул в Австрия. Димитров е бил референт за Германия, ръководител на Дипломатическото бюро на България в Бон, ръководител на консулството ни във Франкфурт. Има стаж и като директор на „Двустранно европейско сътрудничество“ във Външно.

„На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!?“, възмути се Корнелия Нинова във „Фейсбук“ след коментарите на Борисов. „Чухте ли Борисов? Директно заплаши служебния премиер Главчев, че ако не уволни външния министър „ще направя да се съобрази впоследствие“. Борисов заяви още, че ГЕРБ носи отговорност само за министъра на отбраната. Добави, че е предлагал Асен Василев и Мария Габриел да останат в служебното правителство! Някой има ли още съмнения чий е този уж служебен кабинет? Току- що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, нарежда му, заплашва…“ написа още соцлидерката.

Постът на външен министър явно е доста дискусионен. Димитров първоначално бе резерва. Но гласеният консул в Австрия Ивайло Ценов се отказа малко преди клетвата. Главчев обясни, че причините са семейни. В зародиша на разтурването на сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ също бе проблем кой точно да е външен министър след ротацията – Мария Габриел или Николай Денков.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни