Connect with us

Топ тема на деня

Борисов ще закрива Агенцията за българи в чужбина

Публикувана

на

Премиерът е възложил на част от министрите си да мислят как да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това обявява той пред присъстващите на последното заседание на Министерския съвет, провело се миналата сряда, се вижда от оповестената стенограма.

„Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос. Така че сега работим по тази тема“, казва Борисов.

„Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим“, допълва той.

От стенограмата става ясно, че Борисов сам повдига въпроса, без да има повод за това. Изказването му идва след обсъждането на предложението на здравния министър Кирил Ананиев за преобразуването на болница „Лозенец“ в многопрофилна детска болница. Изказването му обаче идва на фона на арестите около Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) преди няколко седмици, в това число и на нейния председател Петър Харалампиев. Акцията в държавното учреждение бе във връзка с разследване за подкупи и търговия с влияние при предоставяне на български документи за самоличност на чужденци. бПредложение за закриване на Агенцията отправиха с отворено писмо до Борисов българи, живеещи зад граница, които настояха, че тя няма отношение към живота на българите в чужбина, тъй като използваните от тях услуги се предоставят от Министерството на външните работи.

Преди 20 дни българи, които живеят зад граница, призоваха с открито писмо Борисов да закрие агенцията след арестите в нея. Настояването дойде от гражданската инициатива „Временни обществени съвети на българите в чужбина“.
Основният аргумент за закриване на агенцията е, че тя няма никакво отношение към живота на българите зад граница, защото услугите, които те ползват, се предоставят от МВнР, Министерството на културата, Министерството на образованието и правосъдното министерство.
Българите в чужбина напомнят на Борисов, че ДАБЧ е създадена с акт на Министерския съвет и Борисов носи пряка политическа отговорност за нейното функциониране.
„Скандалните разкрития от последните седмици за корупционни практики по издаване на удостоверения за български произход идват като пореден акт на дискредитиране на ДАБЧ, която още през 2013-2014 г. беше обект на разследване от страна на Върховната административна прокуратура. Днешните събития хвърлят светлина върху системния проблем, натрупван от години, на тази държавна структура, както и цялостното функциониране на агенцията“, се казва в техния призив.
Те допълват, че повече от 20 години българското общество е заблуждавано за ролята и функциите на тази агенция като институция, поддържаща връзките на българските граждани и общности в чужбина с националния живот. В отвореното писмо се казва, че ДАБЧ няма никакво отношение към над милион български граждани, живеещи извън страната. Българите
в чужбина допълват, че значителен брой от ръководствата на агенцията през годините са бивши агенти на Държавна сигурност.
Те искат създаване на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвет на българите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни