Connect with us

България

Борисов разпореди на ГЕРБ: старите преференции остават, избираме и нова ЦИК

Публикувана

на

ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване. Това реши ръководството на партията на извънредна среща.„Пак не беше обяснено. Не е отпаднала преференцията, а просто е вдигнат прагът. За да няма спекулации – или чрез ветото на президента, или, ако не го наложи ветото, спешно ще се внесе от депутатите промяна в Закона за преференциите да се върне това, което беше досега. Имаме депутати избрани с референциите”, каза премиерът Бойко Борисов.

 

Припомняме, че според новите промени в Изборния кодекс, които бяха гласувани миналата седмица, при отчитането на преференциалния вот на изборите за Европейски парламент предпочитанията /преференциите/ за отделните кандидати ще са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота. При гласуването на местните избори предпочитанията /преференциите/ за отделните кандидати ще са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от общинската избирателна квота.

От ГЕРБ обявиха днес, че ще инициират и избор на нова Централна избирателна комисия (ЦИК)

Считаме, че не може да има избори в България по сегашната система. Дадени права на избирателите не бива да се отменят. За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона – ще се открие процедура по избор на нова ЦИК, заявиха от ГЕРБ.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни