Connect with us

България

Борисов: Радев е направил прекрасен избор за министри. Надявам се да работим всички

Публикувана

на

Премиерът Бойко Борисов похвали избора на президента Румен Радев за служебни министри.

„Президентът Румен Радев е направил прекрасен избор за всички вас“, обърна се Бойко Борисов към служебните министри, пожелавайки им успех в работата по време на предаване на постовете в Министерски съвет.

„Надявам се да работим всички – ние като опозиция, и вие като управляващи – за благото на хората. Демокрацията, честните избори. Да не допуснете с машинното гласуване това, за което се опасяват хората. На ваше разположение сме, ако ви трябваме“, предложи Борисов.

Той добави, че има всички аргументи да се направи правилно, нормално и демократично предаване на управлението.

„Дотук се стигна, след като нашето правителство на Патриотичния фронт и ГЕРБ изкара пълен управленски мандат. Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха вашия кураж и смелост, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред. Това не се направи и считам, че не беше правилно. Ние изкарахме пълен мандат, даже сме и отгоре“, подчерта Бойко Борисов

Верен на стила си, Борисов избяга от медиите и в този ключов момент – камери и журналисти са струпани пред входа на Министерския съвет, без достъп до срещата на отиващия си премиер и неговия приемник.Изгонването на журналистите е прецедент за такива моменти – през януари 2017 г. Борисов все още не се страхуваше толкова от публичността и допусна камери и фотографи на това чисто церемониално събитие.

Някои от новоназначените министри коментираха предстоящите задачи пред тях. Новият шеф на МВР Бойко Рашков заяви пред журналисти на излизане от Министерския съвет, че през следващите дни ще даде повече подробности за това какво трябва да се свърши. Той обеща да въведе повече прозрачност в силовото ведомство. „Щом е казал президентът, ще има осветляване, дотолкова, доколкото времето ни позволи“, каза Рашков. По негови думи кадровите промени, ако има такива, ще бъдат извършени със съдействието на предшественика му Христо Терзийски. Други основни приоритети пред МВР ще бъдат борбата с купуването на гласове, сигурността по време на изборите, както и противодействие на миграционния натиск през летните месеци. „Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Изпълнителната комисия. Това не е сред нашите задачи“, добави Рашков.

По-напоителен коментар направи новият министър на културата проф. Велислав Минеков, който обеща да свърши за 2 месеца това, което не е свършено за 10 г. „Първо ще се срещна с представители на партиите, които досега бяха в парламента. Искам да знам какви са техните културни програми. Наистина е амбициозно това, което правим, но се надявам да дадем хубави програми на бъдещите министерства. Работим отдавна по отношение на Плана за възстановяване и се надяваме да получим една голяма сума. За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход”, каза той. По негови думи могат да се очакват около 50 млн. евро за култура.

Лаконичен в изказването си пред журналисти бе служебният правосъден министър Янаки Стоилов. „Що се отнася до правосъдието, това министерство се свързва с честност. Това е висока претенция, която се надявам да бъде оправдана”, заяви той.

„Прозрачност и отговорно поведение. Ще направим всичко най-добро от себе си. Всеки ден ни е важен”, подчерта служебният министър на икономиката Кирил Петков. Колегата му от здравното министерство Стойчо Кацаров отказа коментар. Такъв направи неговият предшественик.

Външният министър Екатерина Захариева и наследникът й Светлан Стоев дадоха знак, че дипломатическата ни служба ще работи в условията на приемственост. От името на двамата Стоев прочете позиция за конфликта между израелци и палестинци, в която се настоява да се прекрати терорът и насилието. „Това общо изявление показва и линията на приемственост във външната политика не само по този специфичен въпрос, но и по принцип по отношение на останалите външнополитически приоритети”, изтъкна новият шеф на МВнР.

Като основно предизвикателство пред себе си той открои организацията на изборите в чужбина. Но подчерта, че ведомството няма да пренебрегне останалите външнополитически приоритети, задачи и ангажименти. „Ако някой очаква или се опитва да спекулира с националните интереси на това служебно правителство, мога да го уверя, че той не е на прав път”, предупреди Стоев. И даде да се разбере, че промяна в твърдата позиция на България по отношение на Северна Македония няма да има.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement