Connect with us

България

Борисов „пусна“ абитуриентите да броят до 12: Балове ще има!

Публикувана

на

Премиерът Бойко Борисов позволи на дванайсетокласниците да проведат в двора на училищата си тържественото изпращане на завършващия випуск, което се състои в края на всяка учебна година.

Решението беше взето днес след среща на Борисов с две дванайсетокласнички, съобщи правителствената пресслужба. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците.

Премиерът се срещна с ученичките от 12 клас Симона Бонева и Дарина Георгиева, след като те се обърнаха към него с писмо, в което молят да бъде разрешено провеждането на изпращане на учениците от 12 клас за тази учебна година в цяла България.

Близо 18 хиляди членове съдържа групата във „Фейсбук“ „Изпращане 2020“, инициирала писмото до премиера. „Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12 и да изпратим уважително изминалите години“, отбелязват в писмото си зрелостниците. Те специално подчертават, че изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал. „Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това“, се посочва още в писмото. Над 50 хиляди са зрелостниците тази година.

По време на разговора в Министерския съвет двете дванайсетокласнички заявиха, че имат готовност да предложат на своето училище различен подход за завършването тази година, с което едновременно да бъде спазена традицията и да се съблюдават противоепидемичните мерки. Борисов разпореди на министрите Кирил Ананиев и Красимир Вълчев протокола да бъде изготвен в най-кратни срокове и да бъде изпратен до директорите на всички училища в страната, които изпращат своите зрелостници в края на настоящата учебна година. В срещата участваха също министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, се уточнява в съобщението.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни