Connect with us

България

Борисов: Президентът ни шамари всеки ден, а аз не желая да се конфронтирам

Публикувана

на

Правителството не воюва с президента Радев, въпреки предпочитанията му към БСП. „Не желая и нямам за цел да се конфронтирам с президентството“, каза премиерът Бойко Борисов в телемост от Брюксел по БНТ. Той допълни, че нито веднъж не е заставал срещу решение на Румен Радев и че медиите се опитват излишно да създават конфликт между институциите.

„Имам си достатъчно работа, а ролята на президента, е определена от конституцията. Вярно е, че си харесва БСП и ги подкрепя непрекъснато, но това е негово право. Не стига, че президентът Румен Радев ни шамари ежедневно, а ние влизаме във война с него. Това просто не е вярно“, отсече министър-председателят.

Борисов увери, че нито веднъж не е отворил темата за война с президента Румен Радев. Той не пожела по никакъв начин да се конфронтира с нито една институция.

Премиерът допълни, че приема всяка критика, която е градивна, Борисов я приема, но не може „да не кажеш една дума за БСП, за десетилетната им история и да хвърляш всичко върху ГЕРБ“.

Той каза още, че няма намерение да владее улицата, защото това е демокрацията.

„Самата дума „владея“ не отговаря от разбиранията ми за политика. В ГЕРБ като партия на 100% владея положението.“ – декларира премиерът, като посочи, че е единствения политик, който два пъти си е подавал оставката, за да бъде избран отново.

Той подчерта, че когато са го избрали хората са знаели за кого гласуват,защото първо се е доказал като главен секретар, после като кмет и накрая е станал министър-председател.

На въпрос как би коментирал протестите в страната, Борисов отбеляза, че се протестира в цяла Европа. Той допълни, че на базата на протестите са изпълнили всички справедливи искания и нещата са се успокоили.

„Ако нещо не сме видели, не сме дооценили, а хората настояват това да се случи днес, няма нищо лошо да се преразгледа и да се помогне на хората“, изтъкна министър-председателят.

„50 милиона струват едни избори и по-добре да ги похарчим за нещо друго“, заяви премиерът в отговор на въпрос дали е готов за предсрочни парламентарни избори догодина.

През май месец ще се види кой колко струва и колко е силен, прогнозира Борисов.

Той отчете, че по време на неговото управление външният дълг е намалял с 20%, като напомни, че когато е поел управлението от БСП, бюджетът е бил с дефицит.

„Всички говорят за излишък и това значи, че сме работили по-добре от тези, които са били на дефицит“, посочи Борисов.

Премиерът помоли първо да се види за какво, как и къде се харчат парите и тогава да се коментира.

По думите му мащабни промени се правят трудно, защото накърняват интересите на големи слоеве от населението.

По повод на проблемите с правителствената болница „Лозенец“, Борисов посочи, че тя трябва да остане университетска многопрофилна болница, но да е към Министерството на здравеопазването, а не към правителството.

Той подчерта, че в политически смисъл не изпитва страх. „Падал съм, ставал съм, костинбродски афери са ми правили“, припомни министър-председателят.

Борисов обаче призна, че се страхува от мигрантската вълна и от война между Русия и Урайна.
По думите му, обстановката в света в момента е взривоопасна.

Той призова руската страна да освободи украинските моряци най-вече като жест.

Бойко Борисов коментира и изграждането на газовия хъб „Балкан“. Той подчерта, че правителството работило две години върху него, защото не е искало да го направи, така че да последва съдбата на „Южен поток“. Той подчерта, че Европа стои зад газовия хъб.

Премиерът подчерта, че винаги е бил за силна и обединена Европа и се опитва да балансира между крайните настроения в Европейския съюз. По думите му, темата за миграцията е тежката разделителна линия, будеща несъгласия.

„България е единствената, която се дава за пример и тя инвестира в кораби и техника“, похвали се той, като допълни, че България е водеща страна, която може да се похвали с успехи в справянето с мигрантската вълна.

Премиерът заяви, че е помолил председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всяка европейска държава да ни предостави справка за това колко трафиканти е задържала и осъдила.

Той също е разказал на Юнкер какво е направила България по отношение за подобряване на работата на съдебната система.

Борисов добави, че темата за „Шенген“ също е била обсъждана на срещата на ЕС. Той напомни, че през месец март идната година ще се гледа искането на България за присъединяването й към Шенген. Премиерът коментира, че Шенген вече не съществува във вида, в който го познавахме, защото много от сухопътните граници в Европа подлежат на граничен контрол.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни