Connect with us

България

Борисов пред „Гардиън“: Британски следователи разследват случая „Гебрев“

Публикувана

на

Екип от британски следователи е в България, за да разследва евентуални връзки между отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, пише в. „Гардиън“.

Вестникът публикува интервю с българския премиер Бойко Борисов, в което той заявява: „Има британски екип у нас. Те провеждат съвместно разследване с българските правоприлагащи органи“. Премиерът разговаря с журналиста Шон Уолкър.

Емилиян Гебрев, който е собственик на българска компания, която произвежда и изнася оръжия, изпада в кома през април 2015 година заедно със сина си и един от директорите на компанията. И тримата оцеляват след подозрителното отравяне, но случаят остава неразрешен.

През октомври миналата година, след като разговарял с приятел за случая „Скрипал“, Гебрев се обърнал към българските прокурори, за да им предаде резултатите от лабораторните тестове от 2015 г. Според него те показват, че може да е бил отровен с вещество, подобно на „Новичок“, за което се смята, че е използвано срещу Скрипал и дъщеря му.

„От момента, в който чухме думата „Новичок“, ние веднага се свързахме с нашите британски партньори“, казва Борисов, като добавя, че това се е случило преди няколко месеца.

В последните седмици британското издание “Белингкат” свърза отравянето на Гебрев с това на руския шпионин Сергей Скрипал, като изразява подозрение, че и в двата случая е използвано бойното отровно вещество „Новичок“, а извършителите на покушенията са един и същи човек. Заподозрян е Денис Сергеев, офицер от руското военно разузнаване ГРУ, действал под фалшива самоличност и използвал името „Сергей Федотов“. Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че категорично може да се заяви само, че Федотов е бил в България по време на отравянето на Гебрев.

„Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорството и контактите, които този човек е имал и за който знаем, е предоставена на британските разузнавателни служби“, добавя още Борисов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни