Connect with us

България

Борисов поиска отговор от ПП-ДБ с кого смята да направи кабинет

Публикувана

на

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ (ПП-ДБ) да кажат от кого биха търсили подкрепа за правителство с втория мандат и даде сигнал, че е възможно партията му да подкрепи техен кабинет.

„Изслушахме какво казва ПП, разбираме категоричността им, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат. Обратното броене започна, а дните са малко, чрез вас искам да уточним един въпрос. Ние ще дадем отговор, но е важно да знаем какво ще отговорят „Продължаваме промяната – Демократична България“. Молим за отговор. ПП-ДБ казват, че с втория мандат искат правителство с подкрепата на кого? Молбата ни е да назоват поименно с кого. Формулировката „всички, които искат“, означава никой. Да кажат дали очакват подкрепа на ГЕРБ, ДПС, ИТН или „Възраждане“. Да кажат под „всички“ кого разбират“, каза Борисов в петък пред журналисти в централата на ГЕРБ.

По този начин всъщност той иска да накара ПП-ДБ да заявят ясно и директно, че желаят подкрепа от ГЕРБ за втория мандат.

От отговора на този въпрос зависи евентуалното мнозинство в Народното събрание, както и кворумът, отбеляза бившият премиер. А в думите му се чете заявка, че е възможно ГЕРБ да подкрепи мандата на ПП-ДБ. „Ако се търси подкрепата на ГЕРБ, ще предприемем едни действия. Ако не се търси подкрепата на ГЕРБ – по друг начин.Да кажат кого искат за партньори. Иначе излиза, че това са празни приказки в опит да се имитира дейност и да идем на избори през юли. ГЕРБ е готова да предложни кабинет с първия мандат“, каза той.

По думите на Борисов, ако ПП-ДБ иска подкрепа от партията му, трябва „да седнем на лидерска срещаи да изясним в какво се изразява тя“.

„Ако е в еднократно натискане на копче, добре, а след това?“, попита лидерът на ГЕРБ и даде да се разбере, че ще държи да има контрол върху действията на евентуален кабинет на ПП-ДБ, подкрепен от ГЕРБ.

Напомняйки за своя арест преди година, Борисов даде за пример хипотетичен сценарий, ако след формирането на новата власт лидерът на ИТН Слави Трифонов бъде арестуван.

Ей така, произволно говоря. И аз седя в нас и даже преди да са го арестували чувам от пресцентъра на МВР, че вече е арестуван. С какъв механизъм ще спрем? И говоря за нещо реално случило се. Ако се говори за такъв вариант, ние веднага ще кажеме какъв е механизмът за управление и контрол„, попита той.

След това Борисов за пореден път каза, че вече се водят лидерски срещи между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Той заяви още още, че ако ПП-ДБ имат договорка с други партии, които да подкрепят тяхно правителство, ГЕРБ са готови в рамките на първия мандат да предложат „абсолютно същото, което и те“, но добави: „рискът при нас е то да мине„.

Доскоро Борисов твърдеше, че ако се провали първият мандат, то ще има нов предсрочен вот. Сега обаче той заяви, че „ако се стигне до трети мандат, ще има нови предсрочни избори“.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни