Connect with us

България

Борисов поиска Христо Иванов за премиер

Публикувана

на

Правителство с премиер съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и документ, наречен „нов обществен договор“, подписан от лидерите на всички парламентарно представени партии. Тази формула за редовен кабинет очерта председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в изява, излъчвана на живо в профила му във „Фейсбук“. Тя имаше два акцента: атаки към „Продължаваме промяната“ за политиката им в енергетиката и отговори на Борисов на медийните изяви от почивните дни на Корнелия Нинова и Христо Иванов.

В типичния си стил Борисов не беше конкретен какво точно очаква да включва споменатия от него нов обществен договор, не спомена и изисквания за участие на партията му в правителство. Стана еднозначно ясно обаче, че Борисов отхвърля призива на Христо Иванов ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ да стигнат до някакво разбирателство.

Бойко Борисов цитира думи на Христо Иванов от по-рано в неделя (8 януари) пред Българското национално радио (БНР), че „за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ“ и веднага отговори: „Не, Христо“. Под формата на обращение към съпредседателя на „Демократична България“ Борисов лансира следната концепция:

„Обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов, покани ни и кажи при какви условия всичко това, което говориш може да се случи. Да подпишем документ, даже точната дума, Христо, е нов обществен договор – лидерите да поемем ангажимент, че нашите ръководства, партии, министри няма да извършват каквито и да е незаконни действия“. Третият опит за кабинет: невъзможното съгласие и мандатът като отмъщение. Борисов добави, че „и ние искаме такава правосъдна реформа“, която да води до ефективно правораздаване, вместо политиците да се обвиняват в корупция с публични изказвания. Председателят на ГЕРБ не каза нищо конкретно за аспектите на съдебната реформа. Партията отдавна не отговаря еднозначно и положително за исканата от „Демократична България“ реформа на прокуратурата и механизъм, който да позволява смяна на главния прокурор.
Бойко Борисов дори отхвърли собствения си подход при разговорите за кабинет и сега показа одобрение към предпочитанията на лидера на БСП Корнелия Нинова: партийните ръководства да са в основата на договорките: „Начинът, който избрахме с посредници, неутрални лица не е сериозен, никъде не се прави“, каза Борисов.

Според председателя на ГЕРБ, ако „Демократична България“ получи третия мандат за съставяне на правителство, трябва да покани за „нов обществен договор“ председателите на всички партии и изброи поименно Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

Борисов поиска нови американски реактори за АЕЦ“Козлодуй“

Още утре да внесете проекторешение – за да използваме този парламент да свърши нещо полезно – за 7-ми и 8-ми с нови реактори в АЕЦ „Козлудуй“, каза днес Бойко Борисов. „AP-1000, за да може когато излязат от експлатация 5 и 6 блок на „Козлодуй“ след 10-15 години. да можем веднага да си заместим мощността. Тева е диферсификация – два нови реактора“

„AP 1000 е много добър реактор“, продължи Борисов.

„Така или иначе вече имаме споразумение за гориво с „Уестингхаус“, искам да проверите полския модел. Да се направи едно междуправителствено споразумение с Щатите, да се внесе, защото иначе времето си минава, а това, което ние сме направили то влиза в сила и дава добри резултати.“

И искам да внесете предложението още утре, защото партията на Промяната е обезглавява енергетиката, каза още Борисов.

Истината е, че още през 2014 г. бе сключен договор между проектната компания на АЕЦ „Козлодуй“ и “Уестингхаус“ за строителство на 7-и блок на централата с технологията АР1000. Въпреки това, нищо не беше задвижено, но за сметка на това беше възроден проектът за АЕЦ „Белене“, заради който България изхарчи напразно в следващите години два милиарда лева. Това стана след загубено арбитражно дело, на което беше отсъдено, че трябва да изплатим руските реактори, които бяха поръчани за АЕЦ „Белене“

Инвестиционното предложение за 7 блок беше одобрено от министъра на околната среда и водите още през 2015. Обжалването му пред административния съд отне 4 години, но в крайна сметка ВАС потвърди окончателно законосъобразността му.

После още веднъж – през 2016-2017 г. – бяха подготвени параметри и протоколи на договор между АЕЦ „Козлодуй“ – SPIC Китай – „Уестингхаус“. И отново не беше задвижено нищо.

През 2019 г. в изпълнение на европейските директиви за диверсификация на енергийните ресурси АЕЦ „Козлодуй“ сключва договор с “Уестингхаус” за анализ на възможността и последващо лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво за 5-и енергоблок. За подписването на договора обаче отново трябваха няколко години.

Проектът за 7 блок разполага с одобрена оценка за въздействието на околната среда, разрешение за изработване на подробен устройствен план и има утвърдена площадка с решение на Агенцията за ядрено регулиране.

Алтернативите, по които беше направен технико-икономически анализ за обосноваването на изграждането на новата мощност по договор с „Уестингхаус Електрик”, бяха две: да се използва оборудването, което България получи за проекта „АЕЦ Белене“, или да работи с изцяло нови реактори по американската технология АР-1000. След избухването на войната в Украйна, първият вариант стана невъзможен.

Изведнъж в средата на октомври 2020 г. Борисов обяви обаче, че правителството иска да направи новата ядрена мощност в централата с „коренно различна технология от досегашната“.

„100% диверсификация, както направихме с газта. Разработваме система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани в ЕС, но се работи по тях. Това ще е някъде 2027 г., живот и здраве„, обяви той, докато разхождаше двама министри и ръководителите на профсъюзите на площадката при Козлодуй.

Днешното му завръщане към концепцията за AP-1000 е трето поредно.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни