Connect with us

България

Борисов: Перник ще се захранва с вода от Белмекен

Публикувана

на

Националната електрическа компания (НЕК) е започнала още преди два месеца да отбива водите от водосбора на „Белмекен“ към този на яз. „Бели Искър“. В следствие тези в „Бели Искър“ са увеличени с 4 млн. куб м. само за това кратко време. Това количество ще бъде пренесено към Перник по водопреносната мрежа на София.

Това обяви днес министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в срещата на министри и експерти с премиера Бойко Борисов, на която му докладваха за възможните решения за водната криза. „Още преди два месеца по разпореждане на Министерство на околната среда и водите НЕК започна да отбива водите от водосбора на „Белмекен“ към този на „Бели Искър“. Това е единственото в момента, което може да се направи за да се обезпечи Перник в следващите няколко месеца.“

 

Ще ползваме инфраструктурата на „Софийска вода“, от Белмекен водата ще бъде изтласкана към Перник, обобщи премиерът Борисов. И обясни, че не става дума за вода от яз. Искър. Водата в язовир Студена може да покрие около 2 месеца, изтъкна  в началото на доклада си пред премиера Борисов министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Възнамеряваме да включим водопровод от Мало Бучино до Перник средно от около 300 л в секунда и това няма да ощети София, тъй като тази вода е специално насочена от Белмекен към Перник. Срокът е до 45 дни за изграждане на тази мрежа“, обясни Караниколов.

По трасето се предвижда да има и пречиствателна станция, като има възможност и за байпас – от София към Перник, но и при нужда от Перник към София.

 

След него думата взе министърът на екологията Емил Димитров. Той обясни какво е открил по време на проверката в Перник и заяви, че подобни пренасочвания е имало няколко пъти от 1993 г. досега и водата от Белмекен е в добро състояние и през годините този дебит е наличен за обезпечение на Перник, а и няма да има проблеми за дебита на язовир Белмекен.

 

Кметът на града Станислав Владимиров благодари за идеята да се ползва подземната водопроводна мрежа на столицата, като обеща, че тази вода няма да изтече, тъй като започват ремонтите на водопреносната мрежа в Перник, както и на пречиствателната станция. Борисов препоръча незабавно да се ремонтира, за да не се губи водата по стари тръби и аварии.

 

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че още в понеделник ще събере министрите с екипа на общината, за да може гражданите да разберат всички детайли и да са уверени, че няма да бъде засегнато водоснабдяването на столицата. „Говорим само за използване на водопреносната мрежа, ако то бъде одобрено от Общинския съвет“, каза тя.

А след нея шефът на НЕК увери, че има достатъчно вода във водосбора на Белмекен.

 

Министърът на строителството Петя Аврамова заяви, че МРРБ има готовност бързо да изпълни процедурите по техническата подготовка и стартиране на строежа на допълнителната връзка. „В спешен порядък имаме готовност да осъществим всички процедури“, каза тя и стана ясно, че всички територии, през които минава трасето от 13,5 км към Перник са държавни и няма да се налагат отчуждавания. Стойността пък е около 25 мн. лв., които са осигурени.

 

Борисов помоли зам.-министъра на строителството Николай Нанков, който също участваше в съвещанието, да съобщи какво се случва в Шумен и Търговище. Заради огромна авария градовете са без вода.

 

Нанков заяви, че започват ремонти на язовир Тича и водопровода. Водата в Шумен пък ще потече утре, а в Търговище днес, тъй като е решен проблемът с аварията.

 

„Благодаря на министрите, че всеки ден работят по кризата. Уверявам, че през този нов водопровод ще отива вода само от Белмекен и ще се ползва структурата на София, без по никакъв начин да се засяга водоподаването на столицата и да се взима от тази вода. Ще се ползва само трасето на „Софийска вода“, обобщи дискусията премиерът Борисов.

Той напомни, че и за София се работи по осигуряване на допълнителни количества при нужда и няма да има проблеми в столицата.

 

Премиерът допълни, че са разглеждани различни предложения, включително от пещерите да се взима вода, но е преценено, че това може да доведе до екокатастрофа.

 

„Работете бързо и да се реши този проблем. Защото 50 години не са правени тези неща, а сега ние трябва да правим всичко накуп. Кое да правим за Шумен – магистрала Хемус или водопровода? Трябва навсякъде да се решават тези проблеми и да не се допуска изтичане на водата“, каза Борисов и после честити рождения ден на Теменужка Петкова, подсетен от Владислав Горанов.

 

Накрая премиерът коментира темата с дрехите втора употреба, заради недоволството на Асоциацията за внос на дрехи втора употреба. „Ние не сме разглеждали като боклуци тези дрехи. Ние не сме коментирали тази асоциация за дрехи втора употреба. Става дума за отпадъци, които влизат в страната и се горят, тях проверяваме. Затова съм наредил в цялата страна МВР, ДАНС да проверяват това и се работи съвместно с прокуратурата“, обясни премиерът Бойко Борисов.

Водата не е предназначена за София, само ще премине през нея. В Белмекен има добро количество сняг и няма опасения за него, а той поддържа и енергийната система, увериха Караниколов и новият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. На това, че отклоняването на водите към Перник няма да засегне столицата акцентира и Борисов – за да нямало спекулации. Същото увери и Фандъкова.

Новото трасе ще е 13,5 км. Срокът за изпълнение – между 35-45 дни заедено с изграждането на помпената станция, а предвидената сума – около 25 млн. лв. Ще се работи денонощно, даде заявка Караниколов. Работата започва още в понеделник.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement