Connect with us

България

Борисов от Брюксел: Очаква ни трета вълна и тежки рестрикции

Публикувана

на

Няма приказки за отваряне на Европа до март. Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции, заяви премиерът Бойко Борисов в извънредно обръщение. Той е в Брюксел за среща на лидерите на Европейския съюз.

След като договориха бюджета до 2027 година, последваха оспорвани часове на дебати около бъдещето на зелената икономика, както и справянето с кризата от COVID-19

Според Борисов излизане от пандемията се очаква в края на август или през октомври догодина, при условие, че се ваксинира 70% от населението на Европа, за да се създаде т.нар. колективен имунитет.

 

 

„Резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да сме оптимистични, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Коледа и Нова година трябва да се празнуват в тесен семеен кръг, без масово събиране на хора”, препоръча Борисов.

Евролидерите са обсъдили всички възможни варианти за закупуване и доставка на ваксините, информира още премиерът.

„Ако не беше Урсула фон дер Лайен държавите членки никога нямаше да се разберат коя държава колко ваксини да вземе, от кои точно ваксини. Това е огромен труд. Относно първата ваксина, която е на 70 градуса – подготвили сме във всички големи градове фризери за нея. Ние ще имаме тази логистика за ваксинация на първите линии“, каза Борисов.

Борисов отново подчерта, че е изключително важно хората да се ваксинират, защото антигенните тестове, PCR тестовете, уеднаквяването на стандартите в ЕС, ще даде възможно след време за по-лесното придвижване между държавите.

„С Курц говорих и за зимния туризъм, защото той възнамерява да го пусне, както и ние, разбира се, при много строги мерки относно маски, събирането в хотела, дистанцията. Но тези любители на зимните спортове да могат да ги практикуват, в България има много курорти. Пак казвам, бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга за бизнеса”, заяви премиерът.

Лидерите на страните от ЕС са дискутирали и по темата за климатичните промени, която е била много трудна, добави Борисов.

„В Полша, Чехия, Унгария, а и в нашия регион има много  въглищни централи. И не може ние да затворим нашите, а техните да останат отворени. Ние предложихме 50% като Европейски съвет, ЕП предложи 60% таван на вредните емисии. Или от 2030 година ние трябва да имаме 55% по-малко вредни емисии за целия Европейски съюз”, обясни премиерът. Според него това решение давало възможност да се помогне на държавите, които имат такова наследство. Вече се работи по  този план.

Той сподели, че относно Брекзит всички евролидери очакват да се намери споразумение, тъй като времето намалява. Относно Източното Средиземноморие Борисов подчерта, че като страна членка на ЕС България подкрепя Гърция, но настоява за намирането на решение на проблема с Анкара.

„Много бяхме настойчиви. Провокативното движение на военни не е от полза за никого. Осъдихме нападението над водещи личности в Европа. Не считам, че това е етично и добринася за отношенията ни. Германското председателство положи много усилия, за да се намери решение. Да, санкции има. Турция все пак остава нашия най-голям съсед и партньор в НАТО. Гърция, Турция и България сме южния фланг на НАТО, трябва да си имаме доверие“, каза премиерът.

Борисов е благодарил на Кристин Лагард за удължаването на мораториума на банките. Премиерът обаче подчерта, че това не може да продължи дълго, защото ще засегне банковата система.

„Притеснява ме, че за излизане от икономическата и социална криза никой не говори. Най-ранният период, за който се говори е след март, април или май. В най-добрият вариант – през август. А най-големите експерти сочат октомври да започне разстежът. Това блокиране на хората в домовете създава много проблеми и за икономиката, и за здравето, но това, което виждам, е, че това е единственият начин, по който Европа е решила да действа“, каза още министър-председателят.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни