Connect with us

България

Борисов: Не съм ходил в Барселона, нямам и къща там (Видео)

Публикувана

на

Каталунското издание „Периодико“ публикува статия, в която се твърди, че българският премиер Бойко Борисов е разследван за пране на пари, чиято крайна цел е Барселона. Според публикацията в „Периодико“ проверка на службите в Испания е установила, че Борисов не разполага с необходимите средства, за да участва в схемата. ТАСС препечатва статията със забележката, че разследвания до момента не са доказали връзка на българския премиер със сочената в каталунския вестник схема.

Бойко Борисов коментира статията пред журналисти в Брюксел.

 

Бойко Борисов, министър-председател: Аз за стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там. Ходил съм последния път като кмет, може би преди 15 години. Не са мои пари, нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора, някои не съм ги виждал 10 – 15 – 20 години дори. Към мен, към този момент никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила, за да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота. На неговото шествие, на неговите, защото там ясно пише от кой са сигналите, кои са неправителствените организации. Бяха до него онзи ден. Не знам защо тръгнаха в тази посока, защото по всички и по вашата, и по вашата, по всички телевизии това го правиха по време на евроизборите. Децата, децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са и в Европарламента го говореха всичко това. Това беше преди една година близо. Отговорих, отговорих, отговорих. И това започна от 2015 – 2016 – 2017, едно и също.
От ГЕРБ и  МВР отрекоха информацията

Министерството на вътрешните работи няма информация за разследване срещу Бойко Борисов от страна на каталунските власти. Това заяви вътрешния министър Младен Маринов.

„Не разполагам с такава информация и не смятам, че е редно да се коментира подобна информация, която според мен има фалшив характер“, каза пред журналисти в парламента народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева. Поводът за коментара е информация, публикувана в барселонското издание „Периодико“, според която полицията на Каталуния и Прокуратурата за борба с корупцията в Мадрид разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с „международна схема за пране на пари“.
Съпредседателят на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов заяви, че не са запознати с подобна информация.
Пред журналисти Румен Гечев /“БСП за България“/ посъветва управляващите да обяснят „грешката“ в данните за икономическия растеж на България и в Барселона. Той коментира, че в цялата парламентарна група на БСП се разпространяват публикации от испанската преса.
Преди това от трибуната Гечев заяви, че правителството дава назад за чакалнята на еврозоната, защото растежът не е 3,3 процента.

Българският премиер Бойко Борисов попадна в разследването на каталунската полиция и прокуратура по случай, свързан с международна схема за пране на пари с крайна цел – Барселона, съобщава испанският вестник „Ел Периодико“.

Според изданието данните от докладите на службите в Каталуния показват, че „съществува престъпна организация“.

В предполагаемата престъпна схема участие, според каталунските власти, има и бившият български модел Борислава Йовчева, чиято възможна връзка с Борисов се разследва.

Данните от разследването показват, че Йовчева и баща й имат участие в две фирми със седалище в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, които от 2013 г. насам са получили над 5 млн. евро от „физически лица, пребиваващи в Испания“.

В рамките на разследването каталунските власти са проучили данъчните декларации на българския премиер, за да проверят дали, той би могъл да е свързан с вложенията на тези две фирми.

Заключението от проверката е, че според декларираните от Борисов доходи, това не е било възможно.

Самото разследване срещу Йовчева и баща й е започнало през март 2019 г. Каталунската полиция е установила, че в рамките на автономната област са направени инвестиции за над 5 млн. евро, като парите са влезли в Испания чрез въпросните две фирми. Разследващите обаче не са открили данни бившият модел и нейният баща да разполагат със „законни доходи“, чрез които двамата да поддържат водения от тях начин на живот.

Заключението на испанската полиция е, че фирмата няма реална дейност и е създадена с цел „репатриране на капитал към трети страни“.

Според обвинението парите „са свързани с недекларирани фондове от страна на висши служители от българското правителство“, сред които и самият Борисов.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2020
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement