Connect with us

България

Борисов: Най-добрата актуализация на бюджета е оставката на кабинета

Публикувана

на

От театъра във Велико Търново, където бяха строени десетки гербери, лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че е за предсрочни избори, партията му няма да подкрепи бюджета, защото това означавало нови дългове.

Той посочи, че „в момента държавата е счупена“.“Ние имахме над 110 депутати и правихме правителство на малцинството, но следващия след мен имаше 40 депутати, тогава можеш да си позволиш правителство на малцинството, защото няма шанс да те бутнат, а те какво направиха сега – с 60 и няколко депутати искат да правят малцинство – няма как да стане“, посочи той.

Според него не е честно към демокрацията партия с пет процента да има шестима министри и да говори от името на суверена. Демокрацията изисква почтеност – първата партия, втората партия да могат да говорят. На нас народът ни е дал второ място и ние сме го приели като опозиция, уточни Борисов. Той посочи, че все още няма яснота след закриването на специализираните съдилища, къде ще бъдат преразпределени делата от 1 юли. Той коментира случая със самолета, кацнал край Търговище, като посочи, че в други времена, това е щяло да доведе до оставка на министри.

Според Борисов при бъдещи избори трябва да има и машинно, и хартиено гласуване, което е демократично. „Знаем, че двама или трима души около Асен Василев държат всички кодове, а знае ли се сега къде са машините, дали някой не ги е обработил“, попита риторично той.  Борисов отбеляза, че коалицията ГЕРБ-СДС работи добре във Велико Търново и ще продължи да работи добре. Според него в момента управлението на страната е хаос и той ще се задълбочава. Ако карат с тези темпове, през 2024 година само за пенсии ще трябват 20 милиарда лева и всяко дете ще има дълг от 40 хиляди лева, каза Борисов.

Този разход от 5 милиарда лева ще го гласувам с две ръце, ако ми докажат откъде ще го вземат догодина, подчерта Борисов. И допълни, че при такива разходи е важна тригодишната рамкова прогноза на базата, на която се изчислява растежа. „Те сега казват ГЕРБ не иска да подкрепи бюджета – да защото ще счупите всичко и, ако приемете този бюджет, е гарантирано, че няма да има следваща и по-следваща година, а 2024 ще е вече краят“, каза още Борисов.

„След актуализацията на бюджета аз ще изляза и честно ще кажа на партията – спасявайте се, кой както намери за добре, защото след това няма да има шанс“, каза пред актива той.

Трябва да седнат отговорните партии, отговорните хора, тук ролята на президента Радев е голяма, защото става дума за днес и за утре, да забравим какво сме говорили, защото всеки от нас трябва да си понесе и пасива и актива, каза председателят на ГЕРБ. И подчерта, че от партията са готови на дискусия по темите цени на ток, газ, петрол и инфлация.

„Когато Слави Трифонов направи видеообръщението, седнах да видя какво се случва. То пък взе, че спря тока. Газ няма, ток няма, вода няма…“, изброи Борисов. Подхвана и любимата си тема – колко хубаво се е живеело докато той е управлявал. Той посочи, че през 2012 г. петролът е бил 125 долара, а бензинът е 2.75 лв. Към днешна дата петролът е 120 долара, ДДС-то и акцизът са същите, а горивото – 3.50 лв. Този 1 лв. на литър къде е? Защо грабите българите, попита Борисов, а залата му отвърна с мощно – „Оставка“.

Април 2021 г. газът „при лошия Борисов“ бил 33,68 лв. а при „готиния Киро“ -162, 57 лв., т.е четири пъти по-евтин. Излиза, че разликата при Кирил Петков е девет пъти на основен продукт на индустрията, каза бившият премиер.

„Видях в медиите, че посещението на немския канцлер е седма новина. Може би нищо не е произлязло от срещата, може би и той е разбрал, че са лъгали“, каза още той.

„Една година работиха с нашия бюджет, Европейската комисия каза, че България е влязла в кризата с резерви. Сега който не приеме бюджета, е едва ли не е лош човек. Не минават и три месеца – пак нов бюджет. Ако вкарат този бюджет и ние ги подкрепим, това значи само за пенсии 20 млрд. лв. през 2024 г. Тоест ще оставим дългове и на внуците си“, каза лидерът на ГЕРБ и по този начин на практика посочи на депутатите как да гласуват следващата седмица.

Борисов твърди, че Кирил Петков си купувал депутати с по 10 000 лв. от другите парламентарни групи.

„Не можеш да изчегърташ това, което не се чегърта“, заяви Борисов към симпатизантите си. И допълни, че единственото златно нещо, което има, е златно кръстче, купил си го като млад с дълга коса.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

юли 2022
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement