Connect with us

България

Борисов и Барнабич свалят напрежението между България и Сърбия

Публикувана

на

Временно управляващата българското посолство в Белград Ива Крулева бе извикана вчера в сръбското външно министерство по искане на министър Ивица Дачич за изясняване на ситуацията, възникнала след изказването на Бойко Борисов във връзка с Косово, предаде Танюг. Срещата е била проведен преди българският премиер и сръбският му колега Ана Бърнабич да потвърдят в приятелски разговор много добрите отношения между двете страни.

 

Пред Крулева още веднъж бе заявено, че изявлението на премиера Борисов е „неприемливо, защото не е вярно, и се отнася до най-важния въпрос за една страна, въпроса за териториалния интегритет“, съобщи министерството.

„Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия за приятелски и добросъседски отношения. Повторено е, че Сърбия се надява такива изявления да не се повтарят в бъдеще. Позицията на ЕС не е независимо Косово и всички би трябвало да се придържат към това“, се казва в съобщението.

В открития разговор от сръбска страна е изразена изненада от това, че по този повод посланикът на Сърбия в София е бил извикан в българското външно министерство.

Повторена е готовността на Сърбия да продължи да развива и задълбочава добросъседските отношения с България и още веднъж е изразена благодарност за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя към ЕС.

 

Същевременно вчера по разпореждане на Захариева сръбският посланик Владимир Чургус бе извикан в МВнР. От Външно министерство обясниха, че са изразили позиция, според която изказването на министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Българските дипломати са подчертали, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен. Изтъкната е била и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС, което успя да върне този ключов за региона въпрос в европейския дневен ред.

На срещата е бил повдигнат въпросът и за последвало изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за информационна агенция „Танюг“, което също се оценява като неприемливо от българската страна. В тази връзка настоятелно е било изразено очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще.

Посланик Чургус е благодарил за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и е подчертал връзките между двата народа, като обърнал внимание на емоционалния характер на изявленията. Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, е подчертал той.

Няколко часа след разговора с временно управляващата българското посолство Ива Крулева премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Борисов обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи. Повод за разговора пък е  емоционалната реакция на сръбския първи дипломат Ивица Дачич, след изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

„Вчера имах конгрес, даже казах: „Толкова ви обичам! Толкова са ми приятели“. Как може да ме разбереш по начин, по който…аз винаги съм казвал – „трябва да се разберат с Косово“. Никога не съм казал нещо различно от това. Викаме си посланици, правим си…а нищо не съм рекъл“, каза Борисов емоционално на Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина. Той обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи.

„Ти беше там (в Познан)… И се прибирам и той (Дачич) казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него“, каза още българският премиер на сръбския си колега.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона. Външнополитическите позиции на сръбските премиер и външен министър често се разминават, като посланията на Бърнабич са далеч по-западно ориентирани от тези на Дачич.

Очаква се днес външният министър Дачич да разговаря с българския си колега Екатерина Захариева на неформалната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Словакия.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement