Connect with us

България

Борисов: ГЕРБ няма да бъде подлога на ДС в София, аз ли съм виновен, че Терзиев е некадърен

Публикувана

на

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път изпадна в ярост пред парламентарните журналисти – този път заради безредието в Столичния общински съвет, който и досега не успява да заработи. Той беше категоричен, че общинските съветници на ГЕРБ няма да помогнат политическата криза да се преодолее, а кметът Васил Терзиев и подкрепящите го общинари на ПП-ДБ-Спаси София ще трябва да се оправят сами.

По думите на Борисов, неговата партия ще бъде „най-острата опозиция в София“. „Това ни е дал народът в София. Един непрофесионален, неподготвен екип, който насадиха Държавна сигурност в София и вие се правите, че не знаете, че това са отрочетата на Държавна сигурност“, обвини той репортерите. Не се разбра кой всъщност е виновен, според него, за положението в столицата – дали избирателите или бившите комунистически тайни служби.

Той скастри градската десница, че трябва сама да си направи мнозинство в съвета. „Какво общо имаме ние с това? Вие трябва да ми се тюхкате така, че едва ли не съм виновен, че Терзиев е некадърен да си направи мнозинство! Ах, да, тюхкате се, много се тюхкате, че ние не сме отишли да се направим на подлога на Държавна сигурност! Тези, които са убили дядо ми! Няма да го направим! Няма да го направим!“, изригна Борисов.

От изявлението му се разбра, че казусът е станал повод за пререкание и сред водачите на управляващата сглобка в парламента. Водачът на ГЕРБ разказа, че е напомнил на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов, че десният политик беше поискал оставката на столичния зам.-кмет Дончо Барбалов, назначен от ГЕРБ, с мотива, че е син на генерал от ДС. Това стана през 2011 г., когато Атанасов беше общински съветник в София и оглавяваше столичната партийна организация на ДСБ. „Сега, когато цялото разузнаване стана управляващо в София, вие ме питате дали ГЕРБ прави бойкот!“, нахвърли се Борисов отново върху журналистите. С тези думи напомни за семейния произход на Васил Терзиев и множеството бивши служители на ДС във фамилията му.

Борисов демонстрира пълно задоволство от избора на бившия му депутат Десислава Атанасова за конституционен съдия. Атанасова се закле днес, заедно с другия новоизбран – Борислав Белазелков. Водачът на ГЕРБ порица държавния глава за бойкота, като го обвини, че е назначавал свои избраници в съда еднолично и без изслушване.

Той отхвърли всички критики към Атанасова, която е дългогодишен партиен кадър на ГЕРБ без подходящ опит за елитната институция, със следните думи: „В една парламентарна република това, което парламентът реши, това е най-висшата форма на демокрация.“ Иначе казано, според него Народното събрание и управляващото мнозинство в него могат да правят каквото си поискат.

Герберският вожд се дистанцира от имотния скандал на ул“Чаталджа“, засегнал лидерите на ПП, като обясни, че некоалиционните му партньори го уверили, че няма нищо, което да го притеснява.По същия начин се отнесе и за срещата на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков с бизнесмена Спас Русев. „Разговарях с Петков и той ми каза, че не са говорили нищо, а са пили кафе“, обясни равнодушно Борисов.

Той омаловажи раздора с „Възраждане“ и другите опозиционни сили, който започна заради отказа на сглобката да позволи на представител на националистите да оглави парламентарната комисия за надзор над специалните служби. Според Борисов членовете на комисията са равнопоставени с нейния председател, чиято позиция била символична. А позицията на управляващите обясни така: „Некоалицията счита, че това е партия, която обслужва други интереси. Едни твърдят, че са руски; аз считам, че те са крайнодесни. При всички случаи, не са партия, на която да възложим такова голямо доверие.“

На журналистически въпрос дали „Възраждане“ е проруска партия, Борисов отсече: „Убеден съм, че не са.“ И в миналото той е показвал предпазливо отношение спрямо националистите, като е твърдял, че към тях отношението трябва да бъде сериозно и внимателно.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни