Connect with us

България

Борисов: Европа и света затъват, а ние растем (Видео)

Публикувана

на

„Пандемията изисква оптимизъм. Само България върви добре, нашите лекари герои работят, по 1000 души връщаме на работа, защо е този зор да затваряме. Трябва да го преодоляваме, за да може да догодина пак да пишат, че България се справя добре“. Този коментар за развитието на пандемията у нас направи от Пловдив премиерът Бойко Борисов, който разгледа Комбината за цветни метали (КЦМ) в града заедно с министърта на икономиката Лъчезар Борисов. Заводът бе отличен и със сертификат за инвеститор клас А, на базата на който държавата ще помогне с изграждане на инфраструктура.

Министър-председателят изтъкна, че доклада МВФ и данните на Евростат ни дават повод за за оптимизъм. В доклада на Евростат, в който се посочва подем на българскато производство. Производството на българия нараства в последните пет месец, се казва в доклада.

Европа и светът са в криза, а българското производство расте. През септември Евростат отчита увеличение с 2,3% на промишленото производство у нас в сравнение с август 2020 г. Това написа бодро премиерът във Фейсбук.

Според него единствено Чехия, Дания, Полша и Словакия имат по-голям ръст в целия ЕС. „Освен това производството в България продължава да е в подем за пети пореден месец. Нещо, с което не могат да се похвалят много страни в Европа. Тези положителни данни идват на фона на невиждана световна криза. Производството в рамките на целия ЕС е в застой, а при страните в Еврозоната се влошава“, твърди Борисов.

Шефът на завода разказа на министър-председателя за инвестициит, а Борисов от своя страна заяви,че над 254,3 млн. лева са вложени в новия завод на КЦМ. „Над 1 милион лева се отпускат за довеждащ път до предприятието“, допълни премиерът.

Премиерът изктъкна, че 4000 миньори работят по мините. „Цветните метали за в бъдеще са много важни за техологиите, затова ни е важна инвестицията“, каза премиерът.

Директорът на завода му сподели, че търпят щети от високите цени на емисиите. „Ние тръгваме с 5-6 млн. лв. заради емисиите в сравнение с нашите конкуренти в Западна Европа“, каза той.

Борисов каза, че „2050 година нула емисии трябва да има, компромис по зелените сделки няма да има“.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement