Connect with us

България

Борисов даде дума: ДДС за туризма и храните пада на 9 %, но от догодина

Публикувана

на

Правителството се огъна пред настояването на ресторантьорите да се свали ДДС за бранша и обяви, че от 1 януари 2021 г. той става  9% за целия туристически сектор. За това се договориха от сдруженията на хотелиерския и ресторантьорския бранш, които се срещнаха с премиера Бойко Борисов и финансовия министър.

По-късно от Министерски съвет изпратиха прессъобщение, в което се посочва, че налогът ще падне на 9% за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“.

„Решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш“, заяви премиерът Бойко Борисов. „Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, заяви Борисов. „С обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло“, каза още премиерът.

Борисов подчертава, че финансовият министър е бил силно против. „Искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза премиерът Борисов, обръщайки се към ресторантьорите.

През годините няколко икономически бранша безуспешно се опитваха да склонят правителството да намали ДДС за техните продукти. По-ниска ставка искаха производители на основни храни и лекарства. Премиерът Бойко Борисов дори беше обещал на книгоиздателите да намали ДДС за книгите, но това не се случи. Винаги позицията на правителството и финансовите министри е била, че по-ниските ставки ще доведат до повече злоупотреби, но не и до по-ниски цени и по-голямо потребление.

В момента по-ниска ставка от 9% се начислява единствено за туристическите пакети на чужденците, почиващи у нас.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement