Connect with us

България

Борисов: Асен Василев е щастлив като отиде в Брюксел и е чака рака с газа – всичко му е построено

Публикувана

на

Около 50 млрд. лева е печалбата за България от „Турски поток“ за следващите 80 г. за България. Това е чиста печалба, това е и истината. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който дава пресконференция в централата на партията, коментира какво се случва в сектор „Енергетика“ и как се отразява газовата криза след спирането на доставките на природен газ от страна на „Газпром“.

„Месеци наред, по време на предизборните кампании слушахме какви ли не опорни точки и лъжи. Затова искам да благодаря на Асен Василев, на министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха тази възможност да разясним за лъжите, които бяха пускани по адрес на нашето управление“, заяви Борисов и цитира изказване на Василев за количествата газ, които можем да внесем от Гърция и Турция.

„Можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ“, цитира бившият премиер изказване на министър Василев и уточни, че по построените трасета може да се транзитира дори над 30 млрд. кубически метра газ.

„Благодаря му, че след 1 година са прочели и видели каква огромна инфраструктура сме направили, за да има 100% диверсификация“, обяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ цитира и изказване на Александър Николов, в което той казва, че дълго време е било казвано, че „Турски поток“ щял да се изплати за 10 години, но според текущите данни щял да се изплати за 80 години.

„Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,5 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на „Булгартрансгаз“. Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави около 50 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби“, добави Борисов.

„Корнелия Нинова казва, че България трябвало да възстанови разговорите с „Газпром“. Асен Василев твърди точно обратното. На кой от двамата трябва да повярваме. А от пресконференцията преди дни разбрах, че не само не се уважават, те се мразят и се ненавиждат“, добави Борисов.

„През гръцката връзка може да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ – 2 млрд. през „Кулата“ и 17-18 млрд. през интерконекторите с Гърция“. Тук добавям, че не са 17-18 млрд., а към 31 млрд. кубически метра. Така че твърдението, че България няма трасета, по които да си осигури газ, е смешно, каза го Асен Василев“, продължи Борисов.

„Българският народ е инвестирал половин милиард. Забавихме се заради гръцките фирми в конектора. Една година не строиха в Гърция заради ковид. Гърците сега трябва да правят компресори. Ние наслагахме 17 от най-добрите компресори по трасето. Това сме направили и инвестирали умно. Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме изцяло“, каза още лидерът на ГЕРБ.

„Слушам и Мартин Димитров, който коментира как аз още 2009 г. съм искал да започне да се строи газовата връзка. Къде да строим? В пустошта ли? Какво си ми казал, ти мълчеше като рибок пред мен. Много силни станахте, няма да ви прощавам повече. А идваше и навеждаше глава“, каза още Бойко Борисов.

„Друга опашата лъжа е 12 години забавено строителство на газовата връзка. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка, тъй като нямаше какво да стига до нея. Доставяли сме газ включително и от САЩ. Без да ползваме частни фирми доставихме половин милиард кубични метра втечнен природен газ през Кулата-Сидерокастро, допълни Жечо Станков от ГЕРБ-СДС. – Лъжа е, че България ползва само руски газ. Благодарение на вноса през 2019 и 2020 г. успяхме да извием ръцете на руснаците и да договорим 40% по-ниски цени от „Газпром“. Това стана като вкарвахме газ от други места – САЩ, Катар и всички други възможни места“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement