Connect with us

COVID-19

Борисов: Ако три дни болните рязко намаляват, дърпаме мерките

Публикувана

на

„Три дни да се окаже, че болните рязко намаляват, ще издърпаме мерките назад.“

Такъв ангажимент пое премиерът Бойко Борисов, който участва в брифинг на създадения към Министерския съвет медицински съвет. Борисов обоснова предложението на правителството за удължаване на извънредното положение с месец – до 13 май, при първоначално предвидено до 13 април. Предупреди, че в следващите от две до три седмици очакваме пик на COVID-19 и това е периодът, в който трябва да се спазват стриктно наложените ограничителни мерки. След което скастри един от членовете на съвета – проф. Атанас Мангъров, който отдавна говори за изграждане на т.нар. стаден имунитет. Посочи, че е категорично против и за него това означава да посочим кой да живее и кой да умре.“Три дена да се окаже, че болните намаляват, ще издърпаме рязко мерките назад. Пак казвам – световно доказано е, че изолацията е най-добрата превенция. И по тази точка нямаме никакъв спор с професорското тяло. Както и по темата за тестовете.

Когато му дойде времето, както казваше царят, следващите две-три седмици очакваме да е пикът. Все по-тежко ще става – не само че не можем да разхлабваме, все по-тежко ще става.

Всяка мисъл в посока „дайте ще пуснем младите напред да създадат имунитет“ е все едно да кажем – ей тия ще умрат. С цялото ми уважение към г-н Мангъров. Аз няма да пусна моите деца. Това, което той говори, е невъзможно и всички държави, които го правят пред очите ни, се отказаха.

Независимо че е в съвета, изобщо не съм съгласен с това – той говори това, което хората искат да чуят. Поеми ангажимент с името и с титлата си „ей тия ще умрат“ и ги посочи.

В момента, колкото и да не им се стои на хората вкъщи и колкото и да губи икономиката, тези три седмици са критични.

Да се мобилизираме. План B, С, D – ние ще отидем на тези мерки. Но ще отидем, като мине пикът“, посочи Борисов.

Възложил съм да бъдат произведени 2 милиона маски. Те ще бъдат раздадени без пари. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. Така той отговори на въведената и отменена зарази обществено несъгласие заповед за задължително носене на маски на открити и закрити обществени места. След което премиерът гневно допълни: Не знаех, че 3,50 лв. са много – за цигари може, за маски не може”.

„Ще ги произведем и ще ги платим – въобще не е проблемът в парите, заделили сме достатъчно ресурс и за тестовете: колкото препоръчат професорите, толкова ще купим. Милион, два, три, ако са надеждни, толкова ще купим“, отбеляза още Борисов.

След което посочи, че в България два дни се говорило за маски и бил обвинен в авторитаризъм със задължителното им налагане – докато същото се случило и в Австрия – една безспорно доказана демокрация.

За заплатата на един депутат

Въпреки отказа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да инициира замразяванена депутатските заплати във време, в което хиляди излизат на трудовата борса всеки ден, с мотива, че това би било популизъм, днес Борисов анонсира, че ще нареди на народните си представители да направят това. Както е известно, депутатското възнаграждение се индексира на тримесечие спрямо средната работна заплата за страната в обществения сектор и на практика расте. Вчера в ефира на бТВ Караянчева заяви, че замразяване би било популизъм, като отбеляза, че депутатите на ГЕРБ сега дарявали сега 1/3 от възнаграждението си за борба с COVID-19. Днес обаче Борисов заяви, че ще поиска замразяване на нивата от декември, а народните избраници от ГЕРБ да даряват половината от възнаграждението си.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2020
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement