Connect with us

България

Борислав Сарафов за Nexo: Човек може да се гордее, че тези хора са българи…

Публикувана

на

Изключително образовани, владеещи много езици, завършили едни от най-реномираните университети на света. Най-високо интелигентни, граждани на света. Може би са едни от най-богатите българи. Светът е малък за тях, те могат да пътуват, разполагат с жилища в цял свят. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Това не са дилъри от „Обеля“.

С тези думи директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов описа хората от криптобанката „Нексо“, на които вчера бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Пред Нова телевизия той потвърди , че двама от четиримата привлечени като обвиняеми все още се издирват. Граничният контрол няма данни да са напуснали страната, но информацията на разследващите е, че те не са тук.

Сарафов съобщи, че се водят преговори с една от най-големите международни одитни компании да се направи одит на „Нексо“ и финансовите й потоци. „Необходим е много сериозен финансово-разузнавателен анализ“, посочи той. На въпрос на водещата ще бъдат ли разпитани политици, свързвани с фирмата, шефът на националното следствие отвърна: „Нас изобщо не ни касае кой какъв е. Ако някой има отношение към престъпната дейност, той ще бъде разпитан“.

Вчера стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група, свързана с дейността на криптоборсата Nexo.

Имената на обвиняемите не бяха съобщени от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който намекна, че става дума за ръководителите на компанията – включително Коста Кънчев и Антони Тренчев, съоснователи на швейцарското дружество Nexo AG, което стои зад мрежа от други фирми, свързани с дейността им.

Те са обвинени по четири състава:

  • пране на пари
  • данъчни престъпления
  • компютърни измами
  • банкова дейност без лиценз

На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на България.

На двама е наложена мярка „парична гаранция“ в размер на 1 млн. лв. според данните, представени от прокуратурата.

Останалите двама са обявени за издирване и НСлС смята, че „най-вероятно не са в България“, въпреки че по данни на Гранична полиция – би трябвало да не са напускали страната. Следствието обаче имало своя информация, че са в чужбина.

Разпитани са над 20 свидетели, някои от които ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели заради това, че са „изразили опасения за своята сигурност„.

При разследването на транзакциите на Nexo са установени „изключително смущаващи неща“, обяви ръководителят на отдел „Киберпрестъпления“ в Националната следствена служба.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни