Connect with us

Топ тема на деня

Сарафов стана и.д. главен прокурор, първо ще ревизира исканията за имунитети

Публикувана

на

Борислав Сарафов е избран за изпълняващ длъжността главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев. Това реши прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която се събра извънредно в петък – само ден, след като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Гешев. Сарафов досега беше негов заместник по право в качеството си на началник на Националната следствена служба. Той беше избран с 8 гласа „за“ срещу само 1 „против“. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Въпреки че имаше спор дали и.д. главен прокурор може да се избере от прокурорската колегия или за целта трябва да се свика пленумът на ВСС, членовете на колегията решиха да проведат заседанието си. Огнян Дамянов – който е сред четиримата, поискали отстраняването на Гешев, предложи да има критерии, по които да се определи временният наследник. Според Дамянов това трябва да е зам.-главният прокурор, който е назначен най-отдавна на поста.

По този критерий кандидатът се казва Борислав Сарафов – настоящият дългогодишен началник на Националната следствена служба (НСлС), който влезе в открита война с Гешев след взрива край кортежа на последния от 1 май. По случая започна разследване за тероризъм, но развитието на това разследване доведе до раздор между двамата магистрати. Последваха открити обвинения между двамата. Гешев поиска уволнение на Сарафов, но ВСС му отказа. На свой ред членове на прокурорската колегия внесоха искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор и това решение бе взето в понеделник.

След избора си Сарафов се появи скоростно във ВСС, за да обяви, че „е време разделно и прокуратурата тръгва по нов път“. Той първо ще освободи целия екип от заместници на Иван Гешев. След това ще прави ревизия на дела като „Барселонагейт“ и останалите, които станаха повод за искането на депутатските имунитети на Бойко Борисов и Кирил Петков.

„(Ще се проверява) дали исканията са обосновани. Дали това е било част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците? Тепърва ще се преценява„, каза Борислав Сарафов.

В момента, в който парламентът прие промените в Закона за съдебната власт, които превдиждат нов регламент за разследване на престъпления, ако те са извършени от главен прокурор или негов заместник, във Върховния касационен съд постъпиха сигнали и срещу Гешев, и срещу Сарафов.

Той обясни, че ревизията по тези дела ще има за цел да покаже на обществото дали е имало ритмичност и качество на разследването.

По някои от тези дела не е работено години и когато г-н Гешев се почувства засегнат от това, че ще бъде приет механизъм за разследването на главния прокурор, разследването се ускори. Не звучи сериозно„, допълни той.

Той напомни как първо „охотно“ е било прекратено делото за канадското гражданство срещу Кирил Петков, за да бъде възобновено след това. „Аз няма да довърша този процес (на ревизия), но се надявам да го започна„, каза Сарафов. Той обясни, че трябва да има разследване дали сигналите срещу самия него не са изфабрикувани.

За заместниците на Иван Гешев той каза, че те „нямат моралното право“ да останат заместник-главни прокурори.

Съдържанието на сигналите срещу Иван Гешев не става ясно – посочени са само съкратените имена на хората, които са се оплакали от него. Сигналите срещу Сарафов идват от вътрешността на прокуратурата, докато тези срещу Гешев – от частни лица.

В хода на изказванията преди гласуването днес „номинации“ имаше само за Сарафов и Машева. Темата за сигналите за извършени престъпления от Сарафов не беше подмината в дебатите на прокурорската колегия, но мнозинството се обедини около тезата, че подобни действия може да има срещу всеки от присъстващите. Ако някое от обвиненията се потвърди, Сарафов ще бъде сменен, каквато процедура има по закон, стана ясно от репликите и дупликите в залата.

Кой е Борислав Сарафов?

Борислав Боби Сарафов е завършил института на МВР със специалност „право“ през 1994 г. Работи в системата на следствието от 1996 до 2001 г., след което става прокурор. Оглавява създадената по времено та ГЕРБ специализирана апелативна прокуратура през 2011 г., а от 2013 г. е заместник на главния прокурор (от времето на Сотир Цацаров – б.р.). През 2017 г. е избран за началник на следствието, а неотдавна беше и преизбран на този пост единодушно.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2024
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Advertisement

Популярни