Connect with us

България

Бойкот на ГЕРБ и ИТН: казусът с оттеглянето на Пламен Николов се заплете

Публикувана

на

Парламентът не успя да гласува решението, с което приема отказа на Пламен Николов да бъде премиер. Оказа се, че в залата няма кворум. „Има такъв народ” напуснаха заседанието, обявявайки, че няма да участват във фарс.

ГЕРБ поиска поправка в текста и настоя в него да бъде записано, че парламентът „не избира” Пламен Николов за премиер. Водещият заседанието Кристиян Вигенин не го подложи на гласуване, защото според него не става въпрос за редакционна поправка, а за коренна промяна на смисъла на решението, която не е внесена според правилника на НС.

В дневния ред беше включено обсъждането на проекторешение във връзка с указа на президента Румен Радев,с който той предлага депутатите да одобрят Николов за премиер, и заявлението на самия Николов, че се оттегля. Проектът беше внесен от представители на формациите, с които ИТН преговаряше – ДБ, ИБГНИ и БСП. Текстът му се състоеше от едно, единствено изречение: „Мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно.“ Обявената цел от вносителите беше да се преодолее правният казус, който се създаде в безпрецедентния случай, при който кандидат за министър-председател се оттегли ден преди Народното събрание да гласува предложената му от държавния глава кандидатура.

От ИТН обаче видяха това като предизвикателство към себе си. В изявление от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Ивайло Вълчев припомни, че от партията са поставили като условие за създаването на правителство да получат подкрепа от страна на ДБ и ИБГНИ. С такава обаче не разполагат и затова са оттеглили кандидатурата на Пламен Николов.

„Защо сега се правите, че не разбирате, че с отказа на Пламен Николов мандатът не е изпълнен, а организирате дебати по толкова ясен и прозрачен казус“, попита Вълчев. И иронично обяви, че всички останали политици в настоящия парламент в миналото са били заедно в един или друг момент. „Сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно – така, както винаги сте били. Престанете да обвинявате нас. Ние не сме проблемът, ние сме решението на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори“, допълни той. Той посочи, че с отказа на Николов, казусът е ясен и партията му няма да участва в каквито и да било обсъждания по темата. Затова и напуснаха пленарната зала.

Разярена от случващото се, на трибуната излезе Татяна Дончева от ИБГНИ, която обяви, че е налице конституционен проблем, създаден от ИТН. От думите й се разбра, че председателят на Народното събрание Ива Митева е участвала в съставянето на проекторешението вчера, но тази сутрин е отказала да го подпише.

„Ние не сме деца в детска градина … Не знам какво искат да покажат тези хора и на кого, и не знам какво мислят, че се случва. Ако целта е да направим държавата на дреб, да направим така, че всички институции да бъдат осмени, оплюти и унижени, аз мисля, че това е пътят“, гневно се нахвърли тя върху отсъстващите си колеги от ИТН. Дончева предложи залата да гласува проекта, а на Ива Митева препоръча „да не се държи като булонка на някой сценарист“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement