Connect with us

България

Бойко Рашков пита Борисов: С чии пари е купена къщата в Барселона?

Публикувана

на

Бившият премиер Бойко Борисов ще бъде призоваван на разпити и за в бъдеще, съобщи служебният МВР министър Бойко Рашков пред БНР.

„Борисов и друг път ще бъде призоваван да дава обяснения пред компетентните органи и по други случаи, останали без изяснение“, каза вътрешният министър и за пример даде случая с къщата в Барселона, който се разследва в Испания.

Как е купена къщата в Барселона, с чии пари, има ли участие Борисов, запита Рашков. По думите му, има редица други случаи още.

Борисов е продукт на НДСВ, че той беше назначен от Симеон Сакскобурготски като идващ от силова групировка СИК. Затова и сега тв студията се обикаляли от хора на НДСВ, които да обясняват, че искането на Рашков срещу Гешев е удар във въздуха.

Борисов си направи политически пиар с викането му на разпит, обясни още МВР-шефът. След като бившият премиер обяснявал, че викането му е унижение и репресия, Бойко Рашков получил съобщение от дъщеря си съдийка, която го питала дали да вика хора в съдебна зала за разпит или това също щяло да е репресия.

Рашков обяви, че било важно и хората от ГЕРБ да знаят, че когато Борисов говори за комунизъм и срещу коунисти, то че той също е бил член на БКП и е служил в МВР до 1989 г., както и че напуснал комунистическата партия, защото не искал да се деполитизира.

„По повод едно действие, което се основава на закона – гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар. Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов …  Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка.

Има данни за извършено престъпление от главния прокурор Иван Гешев. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по БНР, в първото си публично участие след като стана ясно, че е внесъл сигнал от 108 страници до правосъдния министър. На базата на този сигнал, Янаки Стоилов пък внесе искане във Висшия съдебен съвет (ВСС ) за предсрочното освобождаване на Гешев.

Според Рашков, главният прокурор е престъпил закона като е извадил на два пъти – през януари и юли м.г. данни, придобити чрез специални разузнавателни средства (СРС). Това е нарушение, което Наказателния кодекс преследва като престъпление и предвижда години затвор, обяви служебният вътрешен министър. На въпрос защо смята, че главният прокурор е извършил нарушение, след като налбюдаващите прокурори са давали разрешения Рашков заяви: „Не може с процесуална норма да се премахва действието на наказатална материална норма и това го знае всеки юрист“. В твърденията на служебния министър става дума за извадени в публичното пространство данни от СРС, свързани с подслушване на лица, които в единият случай говорят с президента Румен Радев, а в другият – с бизнесмена Васил Божков.

Правя предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов на извънреден брифинг днес. Предложението на

„Не споделям мнението на говорителката на главния прокурор Сийка Милева, че става дума за политически ход и за пиар“, каза още Рашков. Той припомни, че още от миналата година съсловни организации са сезирали инспектората с искания за проверка на главния прокурор. „Това направиха Съюза на съдиите, адвокатски колегии. Защо досега никой не излиза и не казва какво е направено по тези сигнали, какво отношение е взел главния прокурор“, попита Рашков и разясни, че в неговия сигнал са изложени „конкретни факти, данни за извършено престъпление“.

Защо компетентните органи не образуваха дело срещу главния прокурор за изнасянето на данни от СРС още миналата година, заяви Рашков и добави: „Всеки прокурор има право да го направи, дълго време чаках прокурор с кураж“. Той даде пример и как заради изнасяне на данни за СРС в Търновско има разследване и дори присъда.

„Личността на Гешев не е най-важното, няма опит за реванш, тук главното е за мястото на прокуратурата, дали главния прокурор е отговорен, дали има политика и дали хората, избрани от ГЕРБ във ВСС няма да блокират, дали няма нужда от радикална промяна“, каза служебният вътрешен министър. Според него нямало такава прокуратура в демократична страна, „в която главния прокурор да привиква прокурори да застават зад него, да се заканва, че ще има действия като изтече мандата на президента“.

Рашков прогнозира три варианти след неговия сигнал. Първо очаквам ВСС да няма кворум, каза той. „След това, дори и да има кворум,  да направят всичко възможно да блокират разглеждането, и накрая трето – да разгледат предложението и да кажат, че няма извършени нарушения и престъпления. Нямам илюзии“, добави Рашков.

Не смятам, че са големи шансовете предложението за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да мине през този състав Висш съдебен съвет (ВСС). Това обяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Вътрешният министър посочи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи. „Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция „Вътрешна сигурност“. Там служители са осигурявали акаунти, били са на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани“, разказа Рашков. По негови думи въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани. „Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка. Безумието е безгранично. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони… Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани“, каза още Рашков.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement