Connect with us

България

Бойко Борисов: Търсим диалог с Русия, но не сме Троянски кон в НАТО

Публикувана

на

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да не нарушава договора за използване на ракети с малък и среден обсег след срещата си с премиера Бойко Борисов в София.

„Ние не искаме да има нова студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети“, заяви Столтенберг. Той добави, че в такъв несигурен свят трябва да се инвестира повече в сигурност.

България не е троянският кон на Русия в НАТО, ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„България е направила много като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на НАТО. На тази среща направихме преглед на всичко, което сме направили заедно“, уточни Борисов и припомни, че със Столтенберг са провели среща и в Ню Йорк.

Той подчерта, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци и нещо повече – много преди да се разбере, че премиерът на Русия Димитрий Медведев ще идва в понеделник.

Бойко Борисов отхвърли спекулациите, че на срещата си със Столтенберг са обсъждали енергийни проекти. „Не сме разговаряли, такива теми не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по въпроса“, посочи министър-председателят. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан, уточни той.

По думите му България иска и търси диалог с Русия, но в същото време трябва „да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора“.

Трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи своите ракети навсякъде. Това каза от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с министър-председателя Бойко Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“. Той коментира темата с нарушаването на Русия на договора за използване на ракети с малък и среден обсег.

„Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети“, коментира Столтенберг.

По думите му в такъв несигурен свят трябва да се инвестира повече в сигурност. Генералният секретар на НАТО приветства увеличените средства за отбрана, които България е заложила в разчетите за тази година. „Ние ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен съюзник. Благодарни сме за вашия принос и винаги се радваме да Ви видим г-н Борисов“, коментира Столтенберг.

„Винаги съм бил против военните учения в Черно море. Не може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети“, каза още Бойко Борисов.

Според него решението за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, поставя България на съвсем различно ниво в НАТО. Премиерът е категоричен, че страната ни е надежден и можещ да води сериозни военни действия партньор.

След като приключат разговорите между двамата, ще стартира разширена среща между двете делегации, в която ще участват вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, помощник генералният секретар по планирането и политиката на отбрана Патрик Търнър и първият заместник-директор на кабинета на генералния секретар Лоренц Майер-Минеман, съобщи междувременно правителствената пресслужба.

По-късно днес Йенс Столтенберг, който е на посещение у нас по покана на българския премиер, ще се срещне и с президента Румен Радев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни