Connect with us

България

Богатите бедни пенсионери

Публикувана

на

Възрастен мъж хвърли в градинка в София над 90 000 лева. С него се свързали телефонни измамници и го убедили, че са разследващи, на които той трябва да помогне.

В района на Транспортна болница в София пенсионираният архитект оставя малко над 90000 лева. Разбира, че е измамен, след като гледа репортаж за друг измамен възрастен човек по телевизията. На същото място преди  седмици друг възрастен мъж отново в този район оставя 100 000 лева на телефонни измамници. Тогава мулетата бяха задържани. Тревожното е, че според статистиката на МВР всеки ден в София един човек става жертва на измама.

„Всеки ден се заявяват по една или 2 такива телефонни измами”, обясни Иво Величков от СДВР.

Схемата е все една и съща. Телефонните измамници се представят за полицаи, прокурори или дори агенти на ДАНС. Лъжат възрастните хора, че им съдействат за разкриване  на „ало” мафията. Пенсионерите дават парите, мислейки, че съдействат на униформените.

„Полиция, прокуратура, съд – нито една институция няма такава практика да иска пари”, обясни още Иво Величков от СДВР. „Това е банда, която първо те заплашва, а след това вече се появява добрият. Ясно ли ви е?”, пита измаменият Светослав.

Засега измамниците не са заловени.

До тук всичко е тривиално. Въпросите са други: Наистина ли са бедни българските пенсионери, защото 90000 лева са доста пари за беден пенсионер или всъщност перат пари, като съхраняват такива суми на близки или познати, които имат притеснения да ги обявят по един или друг начин. Защото всеки нормален човек би ги депозирал в банка. От друга страна възниква и въпросът, толкова ли са неинтелигентни българите, че въпреки ежедневните новини за подобни случаи по всички медии и въпреки многократните обяснения от представители на полицията, че такива практики в оперативната дейност на правозащитните органи не съществуват, те продължават да обогатяват измамниците. Това масова психоза ли е или има нещо друго….

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни