Connect with us

Водещи новини

БНБ: Влизането в еврозоната си има цена, не може да се случи при служебен кабинет

Публикувана

на

Управителят на БНБ Димитър Радев провокира Народното събрание да задейства избора на редовен кабинет, приемането на бюджет и избора на ново ръководство на централната банка – поради факта, че собственият му мандат вече изтече – ако държавата иска да влезе в еврозоната в срок.

„Със службно правителство и ръководство на БНБ тази работа с еврозоната просто няма как да стане“, каза Радев.

Гуверньорът беше повикан в пленарната зала по искане на БСП, но депутатите от левицата останаха неприятно изненадани от това, че той не беше подготвил изисканите от тях доклади за икономическия растеж, финансовата стабилност, конкурентоспособността на българските фирми и т.н. при приемането на еврото.

Вместо това Димитър Радев обяви, че решението за членство в еврозоната е политически, а не експертен въпрос, и изброи десетки научни и институционални анализи по темата в последните няколко години.

Казусът с избора на председател на БНБ доведе до разпадане на 47 НС. Хайде да не разпадаме 48-ото с това кога ще изберем председател на БНБ“, каза Георги Свиленски от БСП.

В изложението си Димитър Радев заяви ясно, че „въпросът за еврозоната е преди всичко политически, а не експертен, и отговорът трябва да бъде даден от Народното събрание“.

Той посочи, че вече има забавяне по процеса за влизане в еврозоната, започнал още през 2018 г.: „Хърватия започна една година след нас, копира абсолютно всичко, което бяхме подготвили, и единствената разлика между двете страни е, че Хърватия направи много силен политически демарш и демонстрира много силен политически ангажимент по тази тема. От 1 януари 2023 г. те ще бъдат реален член на еврозоната“.

„Личното ми мнение е, че въпросът е дали България да остане неопределено дълго, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на зададения процес по присъединяване към еврозоната“, каза Радев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement