Connect with us

България

Близка на Борисов журналистка е уредена на работа в ЕС в Брюксел

Публикувана

на

Някогашната репортерка от “24 часа” и автор на книгата за Бойко Борисов “Бойко, който винаги се завръща”
Кристина Кръстева е назначена на работа в Представителството на България в ЕС в Брюксел.
Това се случва след потаен конкурс, след като първият опит да бъде уредена през лятото на 2020 г. предизвика вниманието на медиите и нейната кандидатура бе демонстративно отхвърлена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Съобщава сайта euractiv.bg

Кристина Кръстева бе политически репортер във вестника и не е известно да се е занимавала активно геополитически, икономически и инфраструктурни въпроси. Нито да има такова образование. В Брюксел тя ще съветва държавата ни по следните въпроси: “макрорегионални стратегии, структурни мерки, крайно отдалечени райони, териториално сътрудничество, Дунавска стратегия, регионално развитие, Комитет на регионите”.

Кръстева е била единствен допуснат кандидат за позицията, се разбира от малкото качени документи. EURACTIV не успя да открие крайното класиране на сайта на министерството, но името й вече фигурира в екипа на българското представителство.

В края на юли миналата година тя стигна до финалната права в същия конкурс, но не бе класирана, след като “Биволъ” и EURACTIV България съобщиха за предстоящото ѝ назначаване. Тогава конкурсната процедура приключи без класиране, защото никой от явилите се кандидати не се е представил успешно, съобщи министерството.

През ноември 2020 г. обаче е обявен нов конкурс за длъжността главен експерт – представител на МРРБ в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Четирима кандидати са допуснати по документи и следващият етап от процедурата е да представят концепция. След това Кръстева остава единствен кандидат. Нейната концепция на тема “Ролята на МРРБ при подготовката на новия програмен период, отчитайки новите реалности, свързани с европейската политика за развитие на регионите в ситуацията на усложнена пандемична обстановка” е оценена с 4,50. Такава бе оценката на Кръстева и на концепцията за първия конкурс.

Както и при първото състезание, и за второто не е ясно как Кръстева изобщо достига до последен кръг в конкурса, който изисква 4-годишен стаж в сферата на регионалното развитие.

За позицията на Кръстева се изисква професионален опит в областта на регионалната политика, регионалната икономика, оперативните програми и програмите за териториално сътрудничество или в областта на сътрудничеството със службите на европейските институции и органите на ЕС за осъществяване на политиката за регионално развитие и/или европейско териториално сътрудничество.

Основната заплата може да варира между 660 лв. и 3200 лв. Има обаче и огромни командировъчни. Те се определят по наредбата за командировъчните при задграничен мандат и зависят от ранга на служителя и мястото, на което е изпратен. За Белгия базата е 111 евро на ден.

Размерът на командировъчните се увеличава за всяко дете до 18-годишна възраст, както и за деца над тази възраст, които учат. За неработещ съпруг, пребиваващ в страната заедно с командирования се дават 16 на сто от базисния размер. Наредбата предвижда и средства за покриване на разходи за детска градина, за начално, основно и средно образование на децата на дългосрочно командированите служители.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement