Connect with us

България

Благата вест: Последен звънец за депутатите от 44-тия парламент

Публикувана

на

Депутатите от 44-то Народно събрание се събират за последен път днес. Те имат една единствена задача – да гласуват разпускането на парламента. Последното заседание е насрочено за 10 ч.

Този парламент е сформиран според резултатите от извънредните парламентарни избори, проведени на 26-и март 2017 година. Първото м-у заседание се провежда на 19 април 2017 година.

Скандали между управляващи и опозиция, сложни процедурни хватки, бойкот на заседанията, викове „оставка“ в пленарната зала и преместване в нова сграда – трудно би било да се проследят всички сюжетни линии, развили се през последните четири години в законодателния орган, който е първият с пълен мандат от 2009 г. насам.
Народното събрание е провело за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта. Депутатите не са били изрядни. Натрупаните „неизвинени отсъствия“ от заседания са 5 163, а при разгорещяване на дебатите са били налагани и наказания –  общо 28. Това са порицания, забележки и отстраняване от заседания.

Депутатите започнаха мандата си в една сграда – историческата с познатия надпис „Съединението прави силата“ и го завършват в друга – бившият Партиен дом. Ремонтът за десетки милиони и новата пленарна зала предизвикаха противоречиви реакции, а в крайна сметка трибуната се оказа недостъпна за хора с увреждания и се наложи депутат на инвалидна количка да положи клетва от последния ред. Парламентът стартира работа под председателството на Димитър Главчев от ГЕРБ, но той изкара на пosta едва няколко месеца, след като позицията успя да извоюва неговата оставка. Заради остър дебат в залата, от който бе отстранена лидерката на левицата Корнелия Нинова, Главчев сдаде поста на Цвета Караянчева.

Градусът на напрежението около Караянчева също беше висок, а в края на мандата тя на няколко пъти се озова в центъра на публични скандали заради нейни действия или думи. Опозицията искаше и нейната оставката, но мнозинството успя да я запази на поста. От 44-ият парламент си тръгнаха и някои знакови за политическия живот лица, сред които бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който основа собствена партия със заявка отново да участва в парламентарния живот.

Напусна го и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който замени депутатската банка с място в Столичния общински съвет. Групите на партиите също се редуцираха значително, а в края на мандата нечленуващите в парламентарни групи депутати са 19. Най-много се оказаха от БСП. Двама души се превърнаха в знакови със своето отсъствие. Единият по традиция беше депутатът от ДПС Делян Пеевски, за когото справка на сайта на парламента показва, че почти всички от отсъствията му са извинени. Другият е премиерът Бойко Борисов, който е канен от депутатите на изслушване цели 15 пъти, но се е явил едва 3.

Последното пленарно заседание ще завърши по традиция с обща снимка на всички депутати.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement