Connect with us

България

Бившите на Гешев предлагат Сарафов за временен главен прокурор

Публикувана

на

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събра на извънредно заседание, на което да определи изпълняващ функциите главен прокурор. Това става няколко часа след като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Иван Гешев.

Сред членовете на съвета има спор кой трябва да посочи временно изпълняващият длъжността главен прокурор. Една част застъпват тезата, че това трябва да е пленумът на съдебния съвет, който е и взел решението за уволнението на Гешев, според друга – трябва да е прокурорската колегия.

След кратък дебат колегията реши, че трябва да проведе заседанието. Огнян Дамянов, който е един от предложителите за отстраняването на Гешев, каза, че заместникът трябва да бъде определен по старшинство. Той докладва стажа, ранга и длъжността на всеки от заместниците, като според него най-дълъг стаж има Сарафов. Колегията излезе в почивка, за да го пита дали е съгласен да бъде предложен и одобрен.

По рано днес в началото на заседанието  Пламена Цветанова – една от заместничките на главния прокурор Иван Гешев подаде оставка.

Цветанова беше член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и беше назначена за заместник главен прокурор по предложение на самия Гешев. Тя е една от петимата заместници на държавния обвинител заедно с Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Красимира Филипова също изрази желание да не бъде номнирана за  временен шеф на прокуратурата.

Припомняме, че Президентът Румен Радев  подписа указ за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев вчера. С това процедурата по уволнение на шефа на държавното обвинение е завършена. Остава указът да бъде публикуван в Държавен вестник.

Гешев е единственият главен прокурор след демократичните промени у нас, чийто мандат се прекратява чрез процедура по отстраняване. В понеделник Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри решението с 16 гласа „за“.

Очаквайте подробности!

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни