Connect with us

България

Бивш шеф на „Военно разузнаване“ замесен в шпионския скандал с Русия

Публикувана

на

За първи път в новата история е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители, които са шпионирали в полза на чужда държава, в случая на Русия.Към момента установените и обвиняеми членове на групата са общо 6, като 5 от тях са в ареста

С това се похвали българската прокуратура на специален брифинг, на който за първи път от много време насам се появи лично главният прокурор Иван Гешев. В характерния си стил, той нарече разкритията безпрецедентни и такива, каквито не са се случвали от 1944 г. насам и призова хората да се гордеят със своите служби заради такива разследвания. Той благодари на ДАНС и военното разузнаване, както и лично на военния министър Красимир Каракачанов и на ръководителя на служба „Военна информация“ Велко Атанасов.

Групата, включваща и действащи военни, е изградила агентурна мрежа, разказа след това говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Към момента установените и обвиняеми членове на групата са общо 6, като 5 от тях са в ареста. Тя е била ръководена от бивш висш служител на българското военно разузнаване, който е завършил преди години ГРУ в Москва. В сегашните години той е бил преподавател, включително и по оперативни дисциплини във военното разузнаване.

Основната задача на ръководителя, условно наречен от прокуратурата Резидент, е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. В групата за шпионство участвала и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство, ползвала се е с доверие, играла е ролята на посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства,твърди държавното обвинение. Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство, добави Милева. Тя пусна записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

Останалите от групата са лица, заемащи висши държавни длъжности, твърди държавното обвинение. Първият от тях е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Неговите основни задължения са били планиране и бюджет на ведомството. Вторият участник е действащ служител във „Военно разузнаване“. Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия. Третият участник също е действащ служител на „Военно разузнаване“, който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник е вече бивш служител на „Военно разузнаване“, като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Към настоящия момент той е директор на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание.

Останалите двама от групата са Резидента и съпругата му. Част от вербуваните от групата лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство, твърди още прокуратурата.

Сийка Милева уточни, че Резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата по време на вечери в ресторанти, спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил. „Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени дата, час и място, като се уговаряли и резервни дати и места“, посочи тя и добави, че информацията, представляваща държавна тайна, била предавана на Резидента, който изплащал възнаграждения в различна валута. Сумите били предавани в пликове.

Показани бяха поредица от записи и видеа, които да докажат, че е имало шпионство и пробив в националната сигурност. Показано бе видео, от което трябваше да се види, че лице снима екрана на компютъра си, на който има класифицирана информация. Представен беше и запис от чейндж бюро.

Групата от тези 6 лица сериозно е нарушила националния интерес, обяви шефът на военно-апелативна прокуратура Елин Алексов. Той съобщи, че едно от лицата се е опитало да избяха при опита за арестуването му. Сийка Милева добави, че това лице е било задържано в близост до руското посолство.

Двама военни от Министерство на отбраната са арестувани по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това обявиха минути преди прокурорските хвалби официално от военното министестерство. Военните са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София. Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност, добавят от МО.

Още по-рано сутринта в петък главният прокурор Иван Гешев подгря за случая и прокурорските действия в Туитър. „Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България!“, написа той. Отдолу той залепи цитат на ген. Иван Колев от септември 1916 г. „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement