Connect with us

България

Безславно и без общо становище приключи КСНС за корупцията

Публикувана

на

Приключи заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

  • На днешния съвет присъстваха почти всички редовни участници. Не бяха забелязани единствено представители на Антикорупционната комисия, които обясниха отсъствието си с отворено писмо до медиите.БСП обвини управляващите, че бламират опитите за борба с корупцията.  Пръв при медиите спря вътрешният министър Младен Маринов, но той бе лаконичен и изглеждаше ядосан.

 

Беше обсъдена ситуацията, не се стигна до общо становище, заяви пред медиите той. Пръв от „Дондуков“ 2 излезе лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и отсече – няма становище, около което да се обединим.

Само Корнелия Нинова е подкрепила заключителната декларация на президента след КСНС. В декларацията пишело, че корупцията е огромен проблем, искало се сформирането на анкетна комисия за „Апартаментгейт“. Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти.Всички бранеха статуквото, обобщи лидерът на БСП.

Бяха отхвърлени направените предложения от мен и от Румен Радев, не се прие да има поправки в антикорупционния закон, управляващите смятат, че законът е добър и работи, коментира на излизане от КСНС соцлидерката. По думите й премиерът арогантно я препратил към Румъния да попита какви са там резултатите от борбата с корупцията там. Не били приети и останалите предложения на Нинова. Отказано й било и да се пипат правомощияга на главния прокурор. Аргументът на управляващите бил, че налагайки съдебен контрол, ще бъдат затормозени съдиите, които са против, защото и без това имали много работа, разказа Нинова. Дори тя накрая гласувала всички да нямат общо становище след КСНС, разкри още Нинова.

На КСНС е направен опит за грозен ПР от страна на БСП. Такъв коментар направи лидерът на „Воля“ Веселин Марешки на излизане от Консултативния съвет. По думите му затова и няма резултат от съвета, свикан по темата за борбата с корупцията.

Резултат от КСНС нямаше, защото беше направен грозен опит президентската институция да бъде употребена, заяви той. Освен това по думите на Марешки са били вкарани текстове, които са щели да помогнат за изборите след месец и половина. Лидерът на „Воля“ поясни, че не е имало представител на КПКОНПИ, защото президентът е снел доверието си от неговия председател.

 

Деларацията на Радев беше с внушения, които не кореспондират с реалностите, отговарят на нечии политически внушения.Така Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, коментира завършилото заседание на КСНС при президента Румен Радев, посветено на корупцията.

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите, заяви Дариткова пред медиите.

„Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, продължи Даниела Дариткова.

„Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо, като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в КСНС“, каза тя. И обясни, че участниците в заседанието са обсъдили всички елементи от получения документ.

„Оказа се, че повечето от абзаците се повтарят с предходно решение на КСНС, посветен на проблемите на корупцията. Имахме и общи решения, че трябва да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство“, каза още д-р Дариткова. По думите й общо е било намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ.

Искахме да обединим усилия около мерки, които да върнат доверието на гражданите към институциите, посочи тя.

Според нея този Консултативен съвет ще даде знак на БСП да се върнат в парламента, който приема законите.

Запитана дали от ГЕРБ са бламирали президента, Дариткова отговори: „Нямаше как да се явим на КСНС, ако имахме намерение да бламираме президента!“

„Има ясно изискване за кворум. Ние наистина искахме да чуем и да обединим някакви усилия около мерки, които да върнат вярата на българското общество в институциите, в органите“, продължи по същия въпрос Дариткова. Тя посочи, че тази вяра не е изчерпана.

Дариткова каза, че шефът на парламентарната комисия по борба с корупцията Борис Ячев от Обединени патриоти имал планирано пътуване и затова не присъствал. Заседанието на КСНС останало без представител на тази парламентарна комисия, тъй като от администрацията на президента не приели да го замества неговият заместник Спас Гърневски, депутат от ГЕРБ.

На въпрос дали трябва да се свали доверието от председателя на ВКС Лозан Панов, д-р Дариткова отвърна, че подходът трябва да бъде еднакъв към всички.

Никой не е обвинявал медиите – това, което се случва, е част от политическия живот, добави зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

Текстът, който ни бе предложен беше малко в повече, запитахме колко години трябва да бъдат под контрол децата и внуците ни, продължи Христов. Според него не бива да се допуска декларация, че държавата е абдикирала и не работи.

Очаквайте подробности!

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement