Connect with us

България

Без прасета на мезета в Пловдив: Идеята на кмета – социален експеримент

Публикувана

на

Провокацията на градоначалника на Пловдив да се разфасоват две прасета до елхата, предизвика бурни дебати. 

Странната му покана взриви мира в града, а мненията на хората са разнопосочни. Много от хората не приемат идеята на Иван Тотев за нормална и това не подхожда на една Европейска столица на културата. Вчера  пред местния сайт Trafficnews.bg Тотев коментира, че прасетата няма да бъдат заклани на площада, а само ще бъдат разфасовани и сготвени от Ути Бъчваров.

По думите му това е проект, който е свързан с българските традиции и не бива да бъде свеждан само до двете прасета на площада.

„Имаме цяла глава в програмата на Европейска столица на културата, която се казва „Регионали”, като ще имаме различни събития. Част от проекта е опазване на българските традиции. Това, което плануваме в Коледните дни, не бива да го принизяваме, като „две прасета на площада“. Това ще е културно събитие  с Ути Бъчваров, заедно с народни изпълнители, които ще пресъздадат българските обичаи на Коледата“, пояснява Тотев.

Днес в „Здравей, България” на Нова телевизия градоначалникът заяви, че изобщо не е имал сериозни намерения да се колят прасета в центъра на града. Думите му са били провокация и с цел да се повдигне дебат за спазването на традициите в контекста на съвременното изкуство.

„Това беше хубав социален експеримент, който направихме”, уточни Иван Тотев

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни