Connect with us

България

„Барселонагейт“ се разплита: Испания e изпратила 219 страници с материали

Публикувана

на

Прокуратурата се усъмни в представения доклад на испанските служби, изпратен до Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за случая, станал популярен като „Барселонагейт“. Документите, които са на английски и са 26 страници, вече са в специализираната прокуратурата.

От институцията обаче казват, че за първи път получават документ в такъв вид – „не е посочено кой е автор, коя е службата, странно е, че са английски“, съобщи на брифинг говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Испания е изпратила 219 страници с доказателствени материали в Специализираната прокуратура по т.нар. „Барселонагейт“ – разследването по сигнал за пране на пари около придобиването на луксозна вила от Борислава Йовчева, която се спряга за близка до бившия премиер Бойко Борисов.

Данните са предоставени в понеделник, 14 февруари, по една от двете заповеди за разследване, издадени от българската прокуратура.

Изискани са разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация и др. 

Говорителят на Спецпрокуратурата обаче не отговори дали в тях има данни за извършено престъпление и уличени лица. Предстои да бъде направен превод на получените документи.

„90% от действията по разследването са извършени, предстои анализ на информацията, която сме получили от Испания и изпълнение на втората заповед“, каза Христо Кръстев от прокуратурата.

Както Бойко Борисов, така и Борислава Йовчева вече са разпитани, каза още той. И двамата са дали показания в качеството на „свидетели“ по случая. Възможно е да бъдат призовани нови лица или да бъдат преразпитани същите хора, ако са предоставени нови доказателства за престъпления.

До момента българската прокуратура не е повдигнала нито едно обвинение по „Барселонагейт“ въпреки оценката на испанските служби, че има съмнения за пране на пари в размер на над 5 млн. евро.

От прокуратурата се оплакаха от липса на съдействие от страна на МВР, които вече обявиха, че имат справка от испанските служби за напредъка на разследването. Още преди две седмици вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че данните ще бъдат предоставени на Върховната касационна прокуратура.

 

ДАНС са предоставили 26 страници с материали – текст и снимки – които според Кръстев са на английски език, без да е посочено кой е издателят и съставителят на документите.

„Доказателства по делото и проверка на всички факти и обстоятелства следва да се извършват по реда на НПК от екипа следователи, който сме формирали. Не може да има две висящи за едно и също нещо производства“, каза ръководителят на Спецпрокуратурата Веселина Маджарова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement