Connect with us

България

Банев подготвял евразийска партия от килията

Публикувана

на

Бизнесменът Николай Банев е търсил закрила от руски лобисти в килията.  Съдебни охранители са намерили телефон, който е бил скрит в кутия от натурален сок, съобщи пред bTV замeстник-главният прокурор Николай Гешев.

Гешев обяви, че експертиза на телефона още не е направена, но подробно разказа как през него са водени разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България. Банев дискутирал и да поиска политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си. Сред другите дискутирани теми според Гешев били защита от руски адвокати през европейски съд и медийна кампания в Русия в защита на Банев.

Срещу това искал политическо убежище в Русия, за децата си и за жена си, защото бил репресиран в България.

За мен това е предателство към собствената държава, каза Гешев. На Банев е обещавана адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати, медийна кампания в Русия, включително срещу българската прокуратура, обсъждала се е хибридна война в негова защита, в разговорите се споменава известен български журналист, който да почне тази медийна атака, допълни Гешев.

Ако нямахме доказателства срещу семейството Баневи мислите ли, че френския съд щеше да ги екстрадира, посочи прокурорът.

Коментирайки делото срещу Десислава Иванчева, ръководителят на Специализираната прокуратура обяви, че тя има активна защитна позиция, но не изключва част от нея да е използването на лъжи. Попитан за пореден път дали арестът е трябвало да бъде толкова публичен, Гешев отговори: „Въпрос на лош късмет беше мястото за ареста, избраха го службите. Правилно беше решението и то вече се вижда. Въпреки че стана пред цяла България, се твърди, че парите са подхвърлени, а представете си, ако беше станало извън медиите.“ В отговор на въпрос ръководителят на специализираната прокуратура посочи, че не е сигурно дали тя ще успее да осъди България в Страсбург. „Има медийна фиксация върху Иванчева и всичко се прехвърля върху прокуратурата. Условията в арестите, белезниците не зависят от прокуратурата“, посочи още Гешев.

Обвиняемите могат да се защитават по всякакъв начин, дори като лъжат. 30 г. затвор е достатъчна мотивация за това, каза зам. главният прокурор по повод делото срещу Десислава Иванчева. Той посочи, че според наблюдаващите прокурори публикуваните в сайтове СРС-та съответстват на тези по делото.

Пред мен не стои въпросът да ставам главен прокурор

Пред мен не стои въпросът дали да ставам главен прокурор. Важно е да си свърша работата, каза Гешев в отговор на въпрос. Както е известно, Сотир Цацаров ще е начело на прокуратурата до края на тази година, а като основни претенденти за неговия пост се сочат Иван Гешев и ръководителят на антикорупционната комисия Плавен Георгиев.

Попитан коя ще е следващата акция на прокуратурата, Гешев обяви, че няма как да отговори, но бил казал на колегите си, че ще е тежко и трудно, ще бъдат оплювани, но ще е интересно.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни