Connect with us

България

Балканският Дон Корлеоне: Сретен Йосич на свобода, но за кратко…

Публикувана

на

Мафиот № 1 на Сърбия Сретен Йосич е излязъл от затвора за първи път от 12 години. Той е получил кратка почивка за добро поведение, пишат сръбски медии. Йосич е бил освободен за отпуск миналата седмица, видял се е с жена си.

59-годишният Йосич, известен като Йоца Амстердама, излежава 13-годишна присъда в затвора „Забела” в град Пожаревац. Той е най-големият кошмар на Бойко Борисов, койтото неведнъж е казвал, че Йосич го е поръчал. Причината е, че именно Борисов организира ареста на Сретен Йосич през 2009 г. в София.

Сърбинът бе арестуван по подозрение за участие в убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. След близо 1300 дни в ареста той е оправдан. Заради задържането му сръбската държава плаща 11 милиона динара на Йосич, а той я съди за обезщетение от още 60 милиона. Вместо да бъде освободен от ареста, Йоца Амстердама е преместен от Централния затвор в Белград в „Забела“, за да излежи 15-годишна присъда за подбуждане към убийството на Горан Марянович, Гокси Бомбаш, през далената 1995 г. По-късно със закона за амнистията присъдата му е намалена на 13 години и половина.

Въпреки че му остава да лежи съвсем малко, Йосич все още няма право да поиска условно предсрочно освобождаване. Най-рано може това да се случи този септември. Но дотогава той може отново да излезе в отпуск.

Сретен Йосич е един от най-известните сръбски мафиоти и сочен за цар на кокаина на Балканите. Още през 1993 г. е осъден в Холандия заради убийство, но избягва от затвора и се укрива. Издирван е от редица европейски държави. През август 2002 г. той беше арестуван в София по молба на холандската полиция, тъй като имаше обвинение за подготовка за убийство на холандски прокурор. Доказателства обаче не бяха събрани достатъчно и Йоца Амстердама беше върнат в Сърбия, където срещу него има друго дело. Белградският съд го пусна под гаранция от 250 хиляди евро. По това време Бойко Борисов беше главен секретар на МВР и ръководеше операцията по залавянето и екстрадирането на сърбина за Амстердам. Веднага след като беше освободен от сръбския съд, в България упорито се заговори, че Йосич е заплашил, че ще си отмъсти на Борисов, а софийският кмет тръгна с усилена охрана.

Сретен Йосич беше арестуван и в България през 2002 г., когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, по искане на нидерланските власти заради заплаха за убийство от него към нидерландски прокурор. Това обаче не беше доказано в съда и Йоца Амстердама, както е известен сърбинът, беше върнат в Сърбия и въдворен в затвора там. Белградският съд обаче го освободи под гаранция през 2006 г. и заради информация, че Йосич иска да си отмъсти на Борисов и е поръчал убийството му, тогавашния столичен кмет Бойко Борисов тръгна с усилена охрана от НСО.

След като беше аретуван с подозрения за убийството на журналиста Иво Пуканич, в съда заяви, че в края на 90-те години той се разочаровал от сръбските специални служби и затова заминал за България, където го пазели българското разузнаване, Бойко Борисов и оръжейният търговец Николай Гигов. Заради това в парламента беше създадена парламентарна комисия, която да провери тези твърдения, но те така и не бяха потвърдени.

vlastta.bg

 

 

 

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement