Connect with us

България

Балканите и новата студена война – уреждане на сметки

Публикувана

на

Балканите се превърнаха в арена на така наречената нова студена война, тъй като този регион беше последният на европейския континент, който все още напълно не се е определил и не е интегриран, пише белградското издание Blic.

Въпреки това, днес поради новия многополюсен световен ред в тази игра участват не само Русия и САЩ, но и нови „лица“, като ЕС, Китай и дори арабските страни.

Мнозина сравняват ситуацията на Балканите, включително Сърбия като най-голямата страна в региона, с предишната Студена война. Според публикацията на Blic има много причини за това, но по същество става въпрос за последния регион на европейския континент, който все още не се е определил напълно и не е интегриран, пише „Поглединфо“.

Но поради новата многополюсна световна структура в тази игра участват не само Русия и САЩ, но и нови „лица“: Европейският съюз, Китай и дори арабските страни.

„Балканите станаха арена на т. нар. Нова студена война, която започна с кризата в Украйна през 2014 г. Тогава се случиха две важни неща. Русия изпадна в паника поради „нахлуването“ на САЩ в Източна Европа и започна активно да блокира интеграцията на необвързани страни като Украйна, Беларус, Молдова и на Балканите – Сърбия, Босна, Черна гора и Македония.

Съединените щати от своя страна реагираха като се опитаха да неутрализират руското влияние на Балканите и да стимулират интеграцията на страните от региона в НАТО“, заяви британският дипломат и сътрудник на Университетския център за геополитика и стратегия в Кеймбридж Тимоти Лес.

Говорейки за съперничеството на държавите, той отбеляза, че САЩ са победили в борбата за Черна гора. Експертът причислява Македония към американските победи, „където Америка извърши преврат срещу Груевски“, след което притисна Атина и Скопие да подпишат договор, който даде възможност за интеграция на Северна Македония в НАТО.

„Сега САЩ искат да победят в Сърбия, където властите отказват да „отслабят“ връзките си с Русия, от които зависи подкрепата по въпроса за Косово. От миналата година Америка се опитва да неутрализира руското влияние в Сърбия, като участва в преговорите за статута на Косово, а Русия се стреми да запази позицията си по други начини, включително въоръжавайки Сърбия, в случай че трябва да се изправи срещу някой от съседите си.“, каза експертът.

Затова, че днес не става дума за Студената война, известна от историята на ХХ век, говори и Дмитрий Милич, политически анализатор и директор на неправителствената организация „Нов трети път“. Според него Студената война в миналото беше водена от две свръх държави – САЩ и СССР, както и техните по-малки съюзници. Светът беше разделен на две части и беше двуполюсен, а трети страни станаха сцена на сблъсък между двете сили.

„Съвременният свят е многополюсен. Тоест, има много значими сили с техните интереси (САЩ, Китай, Русия, Индия, ЕС, Иран и други). В подобен свят на Сърбия й е по-трудно за балансиране, защото властта и влиянието са разсредоточени по целия свят, а не са концентрирани около Европейския съюз или НАТО“, казва експертът.

Според него САЩ и Европейският съюз ще преобладават в Сърбия, въпреки че Русия и Китай ще продължат да се конкурират с тях.

„Съединените щати остават най-силната свръхдържава, особено във военната сфера. Сърбия е заобиколена (с изключение на границата с Босна и Херцеговина) от членове на НАТО, така че има малко пространство за маневриране.“, казва Дмитрий Милич.

Що се отнася до икономиката, ЕС, според Милич, ще остане ключов партньор на Сърбия.

„Сръбската икономика изнася около 70 процента от своите продукти на пазарите на Европейския съюз и само около 7 процента за Русия, както и 0,5 процента за Китай. Подобна ситуация се е развила в областта на чуждестранните инвестиции в Сърбия, повечето от които идват от страни от ЕС.“, казва експертът.

Въпреки това, както отбелязва той, не може да се пренебрегне ролята на Китай, който „ще използва шанса да засили влиянието си в Сърбия благодарение на собствения си капитал, докато Русия може да постигне същото, използвайки „мека сила“ или действайки в политическата сфера“.

„И въпреки това, при настоящите обстоятелства, предвид реалната ситуация в региона, ЕС и САЩ остават най-влиятелните сили в Сърбия и това едва ли ще се промени“, заключава Милич.

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement