Connect with us

България

Български букви украсиха кейовете на Сена в Париж

Публикувана

на

Български букви като арт –инсталации на открито се появиха в сърцето на Париж в началото на юни и ще останат там до края на септември по инициатива на Българския културен институт в Париж и под патронажа на посолството на България във Франция.

Инсталацията на едно от най-посещаваните за разходка, развлечение и спорт места във френската столица – кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката, има подкрепата на кметството на Париж и е част от честванията на 140-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Франция.

Проектът „Българските букви“ представя 7 букви от нашата азбука без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбуки – Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Всяка буква е изработена като оригинална пейка, към която са приложени стихове на български и френски на съвременни български поети, като Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и други. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон – Рош. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави. Инсталацията е адаптация на инициативата „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“, показана в българската столица през лятото на 2018 г.

„Българските букви“ ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея преминават над 2.5 милиона души, а по статистика на Кметството в Париж, пикът на посещаемостта е през месеците май, юни, юли и август. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света. Това поставя инициативата сред едни от най-видимите и достъпни за широка публика български културни проекти, реализирани във Франция. От 1991 двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement