Connect with us

България

Авиокомпаниите въвеждат международен „КОВИД паспорт“

Публикувана

на

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) обяви наскоро, че са в заключителната фаза на разработка на COVID-19 „Travel Pass“, инструмент, който ще служи като COVID паспорт в бъдещето на пътните правила и протоколи.
Новината идва, когато пристигането на ваксини се приближава и правителствата гравитират към пълно отваряне на границите си и съживяване на авиационната индустрия.
Отрицателният тест за COVID-19 вече е изискване за пътувания до над 100 страни . Наскоро Qantas стана първата авиокомпания, която обяви задължителни ваксини като необходим за летене и вярва, че това ще се превърне в индустриален стандарт.
Смята се, че начинанието на IATA „Travel Pass“ е в основата на тяхната инициатива One ID , която беше одобрена с резолюция на годишното общо събрание на IATA през 2019 г. и има за цел да премахне документите за пътуване чрез биометрично разпознаване.
Какво представлява „Travel Pass“?
IATA Travel Pass е по същество цифрово приложение, предназначено да провери COVID-19 състоянието на пътник. Приложението също така има за цел да предостави на пътниците информация, свързана с указанията за пътуване, както и места и изисквания за тестване и / или ваксина.
Според IATA „Travel Pass“ е предназначен да осигури решение, което свързва пътниците, правителствата, авиокомпаниите и лабораториите към една платформа, където могат да се поставят и наблюдават данни.
Оторизирани лаборатории и тестови центрове ще издадат сигурно на пътниците сертификат за резултатите от теста и / или статуса на ваксината в приложението, който след това може да бъде прегледан от авиокомпаниите и граничните власти по преценка на пътуващия.
Първият трансграничен пилотен проект на IATA „Travel Pass“ е планиран да се проведе до края на годината, като стартирането е предвидено за първото тримесечие на 2021 година.
Приложението ще бъде достъпно както за устройства с Android, така и за iOS.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement