Connect with us

България

Атанас Атанасов: На госпожата Митрофанова отдавна тряваше да и бием дузпата…

Публикувана

на

Много неща видях в Украйна. Това, което ми остана в главата, е казаното от Зеленски: “В тази ситуация България има с какво да се гордее”. Ние застанахме на позицията на нападнатата Украйна. Това каза по БНТ ген. Атанас Атанасов – зам.-председател на парламента.
Това, което видях в Украйна не е за разказване. В Бородянка имаше една улица права, а от двете страни скромни къщи. Всички до една избушени и запалени. Тези хора няма къде да се върнат. Кметът на Буча казва, че вчера си е дошло едно семейство с три деца, но апартаментът им го няма. Една много интересна снимка, където на земята се виждат разпиляни детски книжки и един учебник по облигационно право. Защо е всичко това в 21 век?!  Какво иска да постигне Путин. Имам усещане, че това се прави от злоба, че украинците  са тръгнали към модерния свят. В Полша не бях ходил. Иди бе, Борисов! Иди  да видиш хората каква инфраструктура са направили. Такава подредена държава!  Хората виждат там как се развива държавата и искат да живеят по този начин.

На госпожата Митрофанова отдавна тряваше да и бием дузпата. Ние отидохме в Киев, а не в Москва, защото можем да направим разлика кой е агресор и  кой жертва. И искаме да подкрепим жертвата, а вие, г-жо Митрофанова,  си стойте в Азия. Премиерът е видял нещо, които го гворя от 25 години. Дипломатическият   състав  на руската федерация в България като численост е по-голям от сбора на Великобритания, Германия и Франция взети заедно. Половината са от ГРУ. Ние имаме 20 дипломата в Русия, Те имат 6 пъти повече у нас. Трябва да се разредят. Чемодан, вокзал, Москва. Трябва да запазим дипломатическите си отношения с Русия, не сме във война. Въпросът е, че трябва да се сложи принципа на реципрочност.

На разговорите в Украйна не се говореше за война и оръжие, а за търговия и енергетика. Ние не сме  поискали тока, Зеленски го предлага. Тази война трябва да свърши в един момент, не съм оптимист за бързия развой на войната, нещата се затягат. Трябва да се мисли за бъдеще. Зеленски предлага на България да се превърнем в специфичен хъб за търговия на техни стоки – електричество и зърно. Другата седмица зърно ще тръгне за варненското пристанище. Финансовите средства са необходими на Украйна за снабдяване на армията. Видях една мобилизирана нация. Ръководството на държавата се състои от млади хора, добре образовани,  говорещи отлично английски език.

Коалицията ще остане четворна, убеден съм. НС ще вземе решение за военна помощ за Украйна. Няма никаква нужда Нинова да го изиграва. Има неразбиране – в разговорите със Зеленски, Кулаба много се зарадва, като ни видя. Те казах, че са благодарни, че българското правителство не се меси в производството на специална продукция. Има си канали, търговски отношения,  оръжието заминава. Било през полски, било през американски фирми. Как едни снимки от товаренето на самолет, тръгват по медиите!?  Това върви през пропагандната машина на бойковата държава.  Борисов е обслужвал плана на Путин. Заобикалянето на Украйна от газовете тръби, е част от подготовката на Путин за война с Украйна. Три милиарда лева плати България, за да може Русия да снабдява с газ приятелите си. Кой прекара руския газ през България – Борисов за сметка на българската държава. Защо платихме ние- защото Борисов и неговите приятелчета имаха да уреждат едни пари, които дължат около “Турски поток”. ДБ ще работим за това с всички сили да има прозрачност в търговските отношения на България. Едно от оръжията на Москва се енергоносителите. Схемата с плащането в рубли е да се оказва икономически натиск върху западните държави. Татяна Дончева е симпатичен човек, но като я слушах, харесва си Москва. Просто си личи. А аз не харесвам Москва. Не града, а путиновата политика, Кремъл. Властта се стабилизира и войната, колкото  и да е парадоксално, изигра ролята на катализатор на тези процеси.  Вижте какви радикални стъпки се правят от страна на мандатоносителя. Почвата се стабилизира. В парламента започнаха много по-лесно да се движат нещата. И това се дължи на общите ни ценности.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement