Connect with us

България

Асен Василев и Манфред Вебер в задочен спор в мрежата за кабинета „Габриел“

Публикувана

на

Финансовият министър в оставка от квотата на ПП-ДБ Асен Василев отговори в социалната мрежа X на председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер. Евролидерът категорично заяви, че твърдо застава зад Мария Габриел „срещу неоправданите нападки”.

В четвъртък германският политик застана твърдо зад Мария Габриел, като написа в профила си в Х, че партията му застава твърдо зад кандидата за премиер на ГЕРБ и осъди „неоправданите атаки“ срещу нея.

„Тревожно е поведението от страна на лидерите на ПП-ДБ. В интерес на всички българи отговорността и спазването на споразумението трябва да надделеят. Всички проевропейски сили в ЕС и България трябва да подкрепят този призив“, написа Вебер.

Коментарът му обаче получи остър отговор от страна на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, който го попита:

„Г-н Вебер, „отговорно“ ли е да излъжеш българския народ, като предложиш кабинет, в който 11 от 19-те министри се оттеглиха, защото не знаеха, че ще бъдат предложени за министри? Те буквално научиха, че са част от кабинета, от прякото телевизионно предаване“.

Финансовият министър визира факта, че Габриел върна изпълнена папката с мандата на президента. При връчването ѝ тя обяви и съставът на предлагания от нея Министерски съвет, но имената в него не бяха предварително съгласувани нито с ПП-ДБ, нито с повечето от предлаганите за министри.

Туитът на Вебер предизвика реакцията не само на Асен Василев, но впоследствие задейства и краудсорсинг функцията за проверка на факти в платформата. Туитът на Вебер получи Community Note в Х – кратка забележка, която сигнализира в случаите, когато има опасения за манипулирано или невярно съдържание.

В бележката, основана на информация от потребителите, пише: „ГЕРБ на г-жа Габриел отказа да подпише споразумение с ПП-ДБ, в което подробно са описани стъпките за съдебна и регулаторна реформа. Проевропейският на думи лидер на ГЕРБ и бивш премиер г-н Борисов се отказа от договор за транзит на газ на стойност 1 млрд. долара, за да позволи на руския газ да заобикали Украйна“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни