Connect with us

Бизнес

Асен Василев: Възобновява се вноса на украинско зърно, за да ядем по-евтини храни

Публикувана

на

Правителството взе решение да се откаже от забраната за внос на украинско зърно – това стана известно от изказване на министъра на финансите Асен Василев. По-рано, преди заседанието на МС, премиерът Николай Денков заяви, че вносът от Украйна трябва да бъде освободен.

На извънреден брифинг и съвсем лаконично Асен Василев изнесе данни за приходите и печалбите на сектор зърнопроизводство през 2022, когато вносът е бил свободен, и за загубите за хазната, когато импортът е бил ограничен. Той обвини служебния кабинет за непремерено взето решение – за забрана на вноса, което е увеличило инфлацията.

Финансови резултати на бранша и субсидии

Приходите от производство на зърнени култури за миналата година, когато украинският внос беше разрешен са 9,976 млрд. лв. Печалбата, на която са платени данъци, за сектор зърнопроизводство е 2,507 млрд. лв., отбеляза Василев и сравни постигнатото през м.г. с 2021 г.: За 2021 г. приходите са 7,965 млрд. лв, а печалбата 1,862 млрд. лева.

Секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това са 100 млн. лв. невнесен акциз в хазната от сектора. Субсидията, която държавата е дала към всички селскостопански производители с основна част сектор зърнопроизводство за 2021 г., е 1,6 млрд. лв., за 2022 г. е 1,96 млрд. лв., от които 890 млн. лв. са европейски средства, 1,1 млрд. лв. са средствата от националния бюджет, каза още Василев.

Какво е загубил бюджетът

Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска от Европейската комисия, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесен ДДС, заяви финансовият министър. Сумата невнесени приходи по-рано съобщи и премиерът Денков.

До края на годината Василев очаква щетите за хазната, при запазване на забраната за внос, да са по 40 млн. лева на месец.

С това непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно, олио, фуражи, а оттам и по-високи цени на млечните и месните продукти, изтъкна Асен Василев.

Това служебният кабинет направи, за да защити сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2,5 млрд. лева, подчерта финансовият министър. Според него разумно би било производители, които наистина са поставени пред трудности и загуба, да получат целеви помощи. Но вносът трябва да се освободи, за да се генерират приходи в хазната и да ядем по-евтини храни. Това е отговорното решение в полза на всички български граждани, категоричен е финансовият министър.

Попитан за възможно напрежение в правителството, породено от това, че министърът на земеделието Кирил Вътев не е знаел за внесеното в парламента предложение за решение забраната за внос да отпадне, Василев каза, че тази дискусия върви в МС от седмици и днес решението на ниво министри е взето – България не подкрепя удължаването на забраната за внос за украинско зърно. А за парламентарни предложения и решения е по-добре да се питат лидерите на партии, отбеляза финансовият министър.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни