Connect with us

България

Асен Агов: Незабавна оставка на шефа на ДАНС заради милионите от Венецуела

Публикувана

на

Бившият председател на парламентарната комисия по външна политика Асен Агов от СДС поиска началникът на ДАНС Димитър Георгиев да бъде незабавно уволнен, заради случая с превода на
милиони евро от Държавната петролна компания на Венецуела в българската банка „Инвестбанк“ и отравянето на оръжейниябизнесмен Емилян Гебрев с вещество, което може би е използвано по случая „Скрипал“.
Заради неадекватната му реакция по двата случая Асен Агов призова главният прокурор Сотир Цацаров да подаде оставка.
„Цацаров трябва да подаде оставка, ако иска да спаси честта на прокуратурата и на България“, каза Асен Агов пред бТВ. Той нарече изказванията на главния прокурор по двата случая „нелепи“.
Прокуратурата се задейства по тях и обяви публично какво е предприела едва след среща на посланиците на Великобритания и САЩ в Министерския съвет тази седмица.

Асен Агов обвини българските тайни служби в съучастници по случая с парите от Венецуела.
„Не вярвам на тезата , че нашите служби са проспали случая. В България имат всички средства да проследят всеки превод над 10 000 евро. В случая службите са съучастници в тази дейност“, каза Асен Агов.
В „Инвестбанк“ са преведени милиони евро от Венецуела, след което са поемали към трети страни. В момента под запор е сметка с 60 млн. евро. Титулярът на сметките е адвокат Цветан Цанев. Той е професор по право от Германия и има адвокатска практика в Швейцария, каза финансистът Емил Хърсев, който го познава. „Много трудно (Цветан Цанев – бел. ред.) би си позволил да наруши закона“, каза Хърсев пред Нова телевизия. Името на Цветан Цанев е замесено в афера с каптагон през 90-
те години, с банкови сметки на италианската мафия, както и с аферата с либийския кораб от края на миналата година, писа сайта за разследваща журналистика „Биволъ“.
„Самият адвокат преди три години е разкрит като перач на пари от контрабандата на италианската мафия на
диаманти от Зимбабве и от Южна Африка. Парите пак са минавали през България“, каза още Агов.
„Страната ни се превръща в нарицателно как се перат пари и как се нарушават санкции. Имиджът ни на корумпирана страна се уголемява десетократно. В случая бездействието или съучаствието на българските власти в цялата тази операция, налагат решения, които са много важни. Първото решение е веднага да бъде уволнен началникът на ДАНС, това е провал на ДАНС по всички линии. Второто действие, което трябва да се предприеме е да се отстрани главният прокурор, прокуратурата е провалена тотално. Мястото на Цацаров не е в прокуратурата“, заяви Асен Агов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни