Connect with us

България

Арабаджиеви се изправят пред съда в Испания

Публикувана

на

Испански съд ще гледа делото за екстрадицията на Маринела и Ветко Арабаджиеви. Съпрузите са обвинени за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. Всички необходими документи от българска страна вече са получени от испанските власти.

На две инстанции двамата обвинени трябва да заявят дали искат да бъдат екстрадирани в България, или предпочитат да бъдат съдени в Испания. В случай, че дадат съгласие – те могат да бъдат ескортирани у нас в рамките на 15 дни. Ако откажат – процедурата по екстрадицията им ще се забави с 2-3 месеца, тъй като трябва да мине през 2 съдебни инстанции в Испания.

В неделя сутринта изтекоха 72-та часа, в рамките на които магистратите трябваше да вземат решение за мярката на неотклонение на задържаните. Тъй като се падна почивен ден, заседанието се очаква да се проведе днес. По непотвърдена информация Арабаджиеви са държани в два различни ареста.

Маринела и Ветко Арабаджиеви бяха арестувани на 7 март в жилището на Георги Семерджиев (познат като Жоро Шопа) в Кабрера де Мар. Арабаджиеви се издирваха от Интерпол и с европейска заповед за арест (ЕЗА) от месец септември 2018 година.

Дотук се стигна след като на 31 август бе извършена специализирана акция в офисите на хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви. В хода на претърсванията бяха намерени над 10 милиона лева кеш. Както се изрази зам.-главният прокурор Иван Гешев, парите излизали от всякъде, от куфари, касетки. За преброяването на парите се наложи да бъде броячна машина от БНБ. Освен това разследващите попаднаха и на луксозен автопарк с автомобили за милиони.

Бяха задържани най-малко 10 души. Срещу някои от тях спецпрокуратурата повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група и пране на пари. Беше задържан и синът на Арабаджиеви – Вълчо Арабаджиев. Той е с мярка за неотклонение постоянен арест.

На 20 септември Гешев заяви, че цялото имущество на Арабаджиеви е запорирано.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни