Connect with us

Лайфстайл

Антиб – вдъхновението на Пикасо и Мопасан с аромат на абсент (ГАЛЕРИЯ)

Публикувана

на

Aнтиб – градчето с най-живописният залив на Лазурния бряг, най-тихите и колоритни улички в района, най-добрите барове за абсент…

Разположен на скалист нос на брега на Средиземно море. Той е един от най-известните курорти на Ривиерата.

Селището е основано през V век пр.н.е. от гръцки колонисти с името Антиполис. По-късно – през 27 г. пр.н.е., става част от Римската империя и е център на средиземноморската търговия. Крепостите и пристанището са реконструирани през XVII век.

Градът, понастоящем с население от около 80 хиляди души, е създаден през V век преди н.е. като гръцка колония. И с удобното си и стратегически разположено пристанище, оформено по естествен начин първо от природата, а след това от човека, градът се оказва важен и значим търговски център векове наред. Понастоящем Антиб е едно от прекрасните курортни места на южния френски бряг.

Замъка „Грималди“ се извисява върху укрепленията над морето. В него през 1946 г. отсяда гениалният Пабло Пикасо. От престоя му, който сам счита за много плодотворен, са едни от най-хубавите му картини – „Радостта от живота“, „Нощен риболов в Антиб“ и др., които дарява на града. В този замък са живели един куп известни личности, но да го прослави успява само един.

През 1946 г. в Антиб пристига Пабло Пикасо. Властите са предложили на художника да използва замъка Грималди, който принадлежи на общината като… ателие. Художникът прекарал в курорта около шест месеца, рисувайки го и в резултат на работата му около двайсет нарисувани тук картини, включително „Нощен риболов край Антиб“.

Именно и тези негови работи са се превърнали в основа за бъдещия музей на Пикасо, открит в замъка Грималди през 1966 година. Самият художник нарича времето, прекарано в Антиб, много ползотворно. Днес в колекцията на музея се съхраняват около 250 негови творби. Освен това, тук могат да се видят картини на Модиляни, Пикабия, странните, но толкова очарователни скулптури на Миро и Риш.

На терасата са поставени скулптури на Хоан Миро и Конрад Риш, които изглеждат впечатляващо на фона на морето.

В Стария град уличките са тесни, калдъръмени и с много магазинчета, в които наред със сувенирите може да се види как се практикуват занаяти. Вечерите са идеални за посещение на някой от малките ресторанти, сгушени в подножието на високите сгради.

Тук художникът Жан-Люк Пеле е създал цяла пещера от шоколад, в която можете да седнете и да опитате тази сладка прелест. 1,5 т са използвани, за да се направят различните стаи. Можете да се запознаете и с начина, по който са създадени деликатесите, да дегустирате вкусните творения и разгледате шоколади, които са подредени като книги в библиотека.

Морските дарове също са на изключителна почит в Антиб. Световноизвестен в това отношение е ресторант „Бакон“. Притежаван е повече от 50 години от една и съща фамилия. „Бакон“ е известен отдавна с буябес – гъстата, но изтънчена рибена супа. Тя се поднася в специално гърне и е още по-вкусна, ако се сервира на откритите тераси с изглед към колоритното пристанище и залива на Антиб.

Наблизо ще усетите и очарователния дух на Франсис Скот Фицджералд, който витае из хотел „Кап Еден Рок“.

По бреговата линия около Антиб, която е дълга цели 25 километра, има около 48 плажа. Спортът е важна част от ежедневието на жителите на града. Там е разположен националния център за баскетболни тренировки на Франция. Една разходка из центъра ще ви убеди в красотата и многообразието на града. Въпреки многото хълмове, ако си вземете колело и карате из уличките, няма да останете разочаровани от гледките, които ще се открият пред вас. Местата, които задължително трябва да посетите, са покрития пазар, пристанището, стария град, музея на Пикасо, джаз фестивала, който е през юли. Но пък, ако сте изпуснали юлския фестивал и отивате по това време на годината, ще се насладите на многобройните фойерверки, които изпълват нощното небе над града почти всяка вечер. За любителите на шопинга добрата новина е, че там ще намерят бутици на някои от най-добрите марки в света. Така че, пожелаваме ви Антиб за почивка в началото на есента и отново.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни