Connect with us

Свят

Английският Тръмп: Борис Джонсън ще е новият премиер на Великобритания от утре

Публикувана

на

Борис Джонсън спечели надпреварата за премиерския пост във Великобритания. Бившият външен министър на страната е наследникът на Тереза Мей. Борис Джонсън е новият лидер и на консерваторите, след като спечели вътрешнопартийното гласуване.

Борис Джонсън е избран за лидер на Консервативната партия на мястото на подалата оставка Тереза Мей.

Джонсън е спечелил 92 153 гласа от членовете на управляващата партия, докато вторият кандидат в бюлетината – външният министър Джеръми Хънт – е получил 46 656 гласа.

Избирателната активност сред консерваторите при гласуването на новия лидер е била 87,4% от хората с право на глас, по данни на организационния комитет.

Изборът е определящ за номинацията на следващия министър-председател на Великобритания, който трябва да се състои в сряда в парламента. Новият премиер трябва да бъде назначен от кралица Елизабет II по препоръката на своя предшественик, след което ще пристигне на „Даунинг стрийт“ 10 и ще изнесе първата си реч с управленски приоритети.

Това е първият случай, в който министър-председател е излъчен от членската маса на една партия, вместо от преки национални избори или от парламентарната група на съответната политическа сила (какъвто беше случаят с Тереза Мей през 2016 г.).

Веднага след обявяването на решението за избора, Борис Джонсън се обърна с благодарности към своя конкурент Джеръми Хънт и към премиера Тереза Мей. Джонсън обяви, че Хънт е бил „абсолютно прекрасен кандидат“, като се пошегува, че ще „открадне незабавно“ идеите му за управлението на Великобритания.

Джонсън каза още, че за него е било чест да служи в правителството на Тереза Мей.

Новият лидер на Консерваторите призна, че изборът му няма да се приеме еднозначно от публиката.

„Знам, че има хора, които ще поставят под съмнение мъдростта на вашия избор. В този повратен момент в историята ни трбява да съчетаем два благородни модела на инстинкти – приятелството ни с европейските съюзници и паралелното желание за демократично самоуправление в тази страна“, каза Джонсън, като посочи, че не смята двата модела за несъвместими.

„Кампанията приключи, работата започва“, каза още той.

Изборът на Джонсън беше посрещнат с коментар от главния преговарящ на ЕС за Brexit – Мишел Барние:

„Очакваме да работим конструктивно с премиера Борис Джонсън, когато той встъпи в длъжност, за да улесним ратификацията на Споразумението за оттегляне от ЕС и да постигнем спокоен Brexit. Готови сме също да преработим договорената Декларация за новото партньорство в синхрон с насоките на Европейския съвет“, пише той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни