Connect with us

Водещи новини

Английски младеж ослепя: години наред ял пържени картофи и чипс

Публикувана

на

Затлъстяване, рак, проблеми със сърцето – известно е, че „боклучавата храна“ води до това. Но е новина, че придържащите се към нея може и да ослепеят.

Случаят е описан в медицинския журнал Annals of Internal Medicine и е цитиран от Би Би Си. Пострадалият е 17-годишен англичанин. Той е увредил зрението си непоправимо, след като няколко години ял предимно пържени картофи, чипс и бял хляб и от време на време колбаси. На 14 години момчето е отишло при личния си лекар с оплакването, че му е зле и се чувства уморен. Диагностицирано е с дефицит на витамин Б12, предписани са му хранителни добавки, но нито ги е пило, нито е променило храненето си. Три години по-късно момчето е отведено в бристолската очна болница заради прогресираща загуба на зрение. „Храненето му се състоеше в порция пържени картофи от местната будка за риба с картофки. Всеки ден. Също така е хапвал и чипс „Прингълс“, понякога филия бял хляб с резенче шунка. Никакви плодове и зеленчуци“, разказва д-р Дениз Атан. „Обясни, че определени текстури на храната го дразнят, така че чипсовете и пържените картофи били единственото, което искал и можел да яде.“ Изследванията показват, че момчето страда от дефицит на витамин Б12, както и на мед, селен и витамин Д. Макар теглото му да е било в нормата, то се оказва тежко недохранено. А зрението се е влошило толкова много, че пострадалият влиза в критериите, изисквани, за да бъде диагностициран със слепота. Той няма да може да шофира и ще му е много трудно да чете, гледа телевизия или да различава лица. Но все пак може да се разхожда, тъй като му е останало периферно зрение.

 

Състоянието му се нарича „хранителна оптична невропатия“ и може да се лекува, ако се открие достатъчно рано. Но с минаването на времето нервните влакна в зрителния нерв умират и щетите стават непоправими. Такива случаи се срещат много рядко, но родителите трябва да се наясно до каква вреда може да си нанесат злоядите деца и да потърсят помощ от специалист, казва д-р Атан. „Най-добре е да не се притеснявате прекалено много, но спокойно да предлагате 1 или 2 нови храни с всяко ядене“ е нейният съвет. Освен това напомня, че мултивитамините могат да са в помощ на хранителния режим, но не и да заместят здравословното хранене. „Много по-добре е витамините да се приемат чрез разнообразна и балансирана диета“, сочи тя и подчертава, че прекалено голяма доза от някои витамини – например витамин А – може да бъде токсична. Веганите са по-застрашени от недостиг на Б12 и съответните проблеми със зрението, ако не компенсират по някакъв начин веществата, които иначе биха приемали с месото, казва още тя.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни