Connect with us

Култура

Андрей Баташов – аристократът на родния Бродуей (ГАЛЕРИЯ)

Публикувана

на

Красавецът с аристократична осанка – една от огромните звезди на българската сцена, си отиде на 29 ноември 2010 г. само на 45.

Почитателки по улицата, в театъра, горещи сцени с Аня Пенчева, с други актриси… Публиката го помни с неповторимите“Секс, наркотици и рокендрол“ и „Ритъм“, които сме гледали десетки пъти.

Духът му е още тук и витае над родния Бродуей – въпреки че именно по „Раковска“ той изпи до дъно горчивата чаша, изпълнена със завист.

Баташов нямаше нищо общо с повечето от домораслите артисти, които бяха прочели последната си книга заради изпита по западна драматургия във ВИТИЗ. Дребните души не успяха да му простят, че беше красив, умен и талантлив.

Неповторим….

А жените се лепяха по него и че, ако беше оцелял, щеше да изиграе култовия си моноспектакъл „Секс, наркотици и рокендрол“ за 1000-ен път в Театър „199“ отново при пълна публика от почитателки.

Директорите се притесняваха от мощния му интелект и от иронията му към художествени съвети и други соцавторитети.

Ако Баташов беше събрал цялата си енергия, за да се противопостави на всичко и на всички, щеше да ги победи. Но аристократът по кръв и емоции, рицарят с меча си отиде на Андреевден преди осем години. Освен лекарската диагноза за полиорганната недостатъчност в неговото тяло имаше още една – за ранената му от несъстояли се докрай любови душа. Андрей искаше всичко или нищо – оттам тръгваха повечето драми в земното му битие.

Андрей Баташов е роден на 10 септември 1965 г. във Волгоград, Русия. Завършил е 133-о „А.С. Пушкин“ в София. Актьорът е наследник на известна руска фамилия, произвеждала и доставяла стомана на царския двор от времето на Петър I до края на династията Романови. Баташов е рицар на Ордена на тамплиерите.

Андрей Баташов има над 40 роли в театъра и киното и многобройни участия в различни български и чужди кино продукции. Доцент по актьорско майсторство и режисура, от 2004 г. е актьор на свободна практика.

Като режисьор е поставял постановките „Ритъм“, „360 градуса“, „SEXXX“ и „Разбираш ли ме правилно“.

През 2007 г. поставя 500-я юбилеен спектакъл на постановката „Секс, наркотици и рокендрол“, която е на сцената повече от 15 години.

В края на септември 2010 г. на сцената на Театър 199 се състоя премиерата на четвъртия моноспектакъл на Баташов по текст на Ерик Богосян – „Влез в час!“ – след „Секс, наркотици и рокендрол“ (1993), „С глава в стената“ (1994) и „На живо“ (1997).

Андрей Баташов положи клетва като народен представител от парламентарната група на НДСВ на 17 октомври 2007 година. Той зае мястото на проф. Анелия Мингова, която беше избрана за член на Висшия съдебен съвет. За себе си той казваше, че най-големите препятствия пред него са в самия него.

На 6 ноември 2010 г. актьорът бе приет в кома в столична болница, където за кратко се подобри, но след това отново се влоши. На 22 ноември той бе преместен за лечение във ВМА, но на 29 ноември 2010 г. почина от полиорганна недостатъчност вследствие на цироза и сепсис.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни