Connect with us

България

Алпинистът Атанас Скатов е изчезнал при нощно изкачване на К2

Публикувана

на

Българският алпинист Атанас Скатов е изчезнал на слизане към базовия лагер на К2. Той е част от експедиция за зимно изкачване на втория най-висок връх в света, а неприятната новина бе разпространена от една от пакистанските агенции, организиращи изкачванията – Alpine Adventure Guides.

“Атанас Георгиев Скатов е паднал при слизането от лагер 3 (7350 метра) към базовия лагер (5000 метра) заради скъсване на въже. Тялото му е в неизвестност и екип шерпи го издирва”, пишат пакистанците.

Последната официална информация от Скатов гласеше, че в четвъртък вечер той е пристигнал успешно в лагер, като е трябвало да започне атака на върха към 23:00 часа българско време същата вечер. Последните данни от GPS-а на българския алпинист са от 7:36 часа тази сутрин и показват, че той е бил на 7100 метра надморска височина.

42-годишният Скатов има 11 изкачвания на осемхилядници в кариерата си на алпинист. Българинът е първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

Сегашната му цел бе зимно изкачване на К2 – вторият по височина връх в света и считан за много по-опасен и труден от Еверест. Първото зимно изкачване бе осъществено през януари тази година, когато общо десетима непалци стъпиха заедно на най-високия връх в Каракорум.

Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, които бяха прокарани от екипите шерпи. Те стават изключително крехки и се късат от много ниските температури, достигащи до -55 градуса  в района.

Притеснителната новина за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7350 м. В момента на 7900 м около теснината „Гърло на бутилка“ са само Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа. Техните тракери обаче не предават, защото са замръзнали от ниската температура.

„Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК“, написаха на профила си в „Инстаграм“ пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

Опитът за изкачване на К2 от група от близо 20 души – алпинисти и шерпи, започна форсмажорно преди два дни, защото прогнозите бяха за „прозорец“ от по-благоприятно време, с по-слаб вятър.

На интернет страницата на Скатов се появи съобщение, че той няма да минава през Лагер 1, а направо ще се изкачи до Лагер 2, тъй като при  предната ротация за аклиматизиране си е качил багажа дотам.

За половин денонощие Наско и неговия партньор (водачът шерпа) достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6600 метра), където в момента било доста студено и ветровито. По план утре трябва да се качат в Лагер 3. Поради краткия прозорец и постоянно променящата се прогноза за времето в случай, че няма много силен вятър атаката на върха ще започне късно вечерта на 04 февруари или рано сутринта на 05 февруари, като Лагер 4 ще бъде пропуснат – пишеше в съобщението. – Условията са много трудни. Възстановяването на базов лагер е още по – трудно. Много от участниците вече се чувстват изморени и смятат, че са загубили аклиматизацията си поради дългото чакане и се притесняват от лошите възможни последствия. Няколко човека вече се отказаха от атаката и се върнаха на базов лагер, а други са на път. Има информация и за наранен от постоянния каменопад между Лагер 1 и Лагер 2. Почти поливната изкараха стомашната инфекция, някои с диария и треска, а други с повръщане. Дали от хигиената, храната или водата не е ясно, но това създаде доста затруднения, включително и на Наксо, който продължава да има стомашни проблеми и в момента, но с упоритост, воля и вяра продължава напред и нагоре.

Вчера от екипа на Атанас Скатов съобщиха, че той е достигнал благополучно до Лагер 3 към 18:30 ч. местно време.

Надяваме се прозорецът, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред„, е последното съобщение от екипа на Скатов.

На 16 януари 10-членен екип, съставен само от непалски алпинисти и планински водачи, направи първото в историята на алпинизма зимно изкачване на един от най-страховитите върхове в света – втория по височина К2. Около седмица по-късно зимните покорители на К2 си тръгнаха от базовия лагер, където останаха повече от 20 алпинисти от 15 държави, които чакаха подходящо време за опит за изкачване.

vlastta.bg

Той е и първият българин, осъществил изкачване на Seven Summits – седемте континентални първенци – между 2013 и 2017 година. Започва да се занимава активно със спорт и алпинизъм едва преди десетина години – през 2010.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement