Connect with us

България

Акция на „Грийнпийс“ от комините на ТЕЦ „Марица Изток 3“

Публикувана

на

Природозащитници от България и още 7 страни се събраха на протестна акция на Greenpeace в димитровградската ТЕЦ „Марица 3“ – една от най-старите и замърсяващи въглищни централи в страната.

Част от екоактивистите се качиха върху един от комините на въглищната централа, за да инсталират протестен транспарант. Други са на земята с плакати със слогани „Искам да дишам“, „Бъдеще без въглища“.

„Марица 3“ е една от многото в България, чиято собственост се свързва с енергийния бизнесмен Христо Ковачки – ТЕЦ Брикел, Бобов дол. Често замърсяват околната среда в региона. Тази централа започна да функционира отново през 2021 г. Успоредно с това започна засичане на замърсяване със серен диоксид и фини прахови частици от жители на Димитровград. В много случаи това се засича и от измервателната станция на РИОСВ – тя установява превишения на нормите на серен диоксид над допустимия брой за година през 2021. Въпреки че РИОСВ предприе мерки срещу Марица 3, замърсяването продължи и през 2022 г.“, казва Десислава Микова от Greenpeace България.

Тя разказа как от септември 2022 г. централата излиза във временен ремонт, но дори след него продължава да изхвърля замърсяване.

За последно е заработила в началото на октомври, когато „много жители от Димитровград показват как сажди покриват колите, дворовете и прозорците им за една нощ“ – и отново е спряла.

Greenpeace иска комплексното разрешително да се отнеме, защото централата не може да спазва закона. Марица 3 има пренебрежим принос към енергийната система, а работи на цената на огромно замърсяване, казва още тя.

В акцията в Димитровград участват хора от Полша, Австрия, Чехия, Унгария, Румъния, Гърция, България, Хърватия.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни