Connect with us

България

АЕЖ алармира: Моторист целунал наша репортерка неправомерно…

Публикувана

на

Личната неприкосновеност на журналистите трябва да бъде зачитана, припомнят от Асоциацията на европейските журналисти и настояват Кубрат Пулев да изрази становище по случая и да призове да не му бъде оказвана в бъдеще подобна “солидарност”. Асоциацията на европейските журналисти – България призовава за зачитане на личната неприкосновеност на журналистите, изпълняващи служебните си задължения.

 

Повод за реакцията на АЕЖ е видеозапис от откриването на мотосезона в събота в София, на който се вижда как моторист целува репортерка Божила Симова от телевизия Bulgaria On Air, без да е поискал и получил съгласието й. Мотористът мотивира постъпката си като солидарност с Кубрат Пулев и българския спорт.

Ето какво се казва още в декларацията на европейските журналисти:

Без значение дали са жени, или мъже, журналистите имат право на лична неприкосновеност.

Когато тя е нарушена, те могат да търсят правата си и работодателите им трябва да им оказват подкрепа. Според българския наказателен кодекс, деяние, което е унизително за честта и достойнството на другиго, представлява обида.

Призоваваме журналистическата общност да покаже категорично, че няма да търпи подобно отношение от никого. Неглижирането на това поведение изпраща опасно послание и създава предпоставки за мултиплициране на такива деяния. Пулев тепърва ще плаща висока цена за тази целувка. Примерът му обаче се оказа заразен. Не на последно място, обръщаме внимание на примера, който известни личности дават. С поведението си Кубрат Пулев насърчи много от поддръжниците си мъже да имат подобно отношение спрямо жените от обкръжението си.

Подходящо би било Пулев да изрази становище по случая и да призове да не му бъде оказвана подобна “солидарност”. Напомняме, че е отговорност на медиите да не героизират постъпки, които са в разрез със законите и човешките права.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни